Philips

Philips benadrukte gisteren tijdens een symposium in Eindhoven nog eens haar betrokkenheid bij het euro-project. Het elektronicaconcern behoort tot de fast-movers; de bedrijven die meteen al in 1999 administratief zullen overgaan op de gemeenschappelijke munt. Philips bevindt zich daarmee in goed gezelschap. Andere grote ondernemingen, als Siemens en Daimler Benz, hebben ook al aangekondigd vanaf dat jaar de euro als rekeneenheid te gebruiken.

Facturen, betalingen en salarissen, alles zal vanaf dat jaar in euro's worden gesteld. Dat betekent overigens niet dat alle Philipswerknemers hun loon ook daadwerkelijk in euro's zullen ontvangen. Zolang zij nog geen eurorekening hebben, zal het bedrag door de banken worden ongerekend in guldens. En dat gebeurt gratis.

Ook leveranciers en afnemers die voor 2002 nog niet in euro's rekenen, hoeven zich geen zorgen te maken. Volgens Ton Ruhe, europroject-director van Philips, zal met elke relatie apart worden besproken hoe zij tussen 1999 en 2002 wenst te betalen of betaald te worden. Maar intern zal het bedrijf hoe dan ook administreren in euro's. Ook de balans en de winst- en verliesrekening stelt Philips vanaf 1999 in euro's op. Ruhe: “We onderzoeken zelfs of het mogelijk is om de jaarrekening over 1998 al op die manier te publiceren.” (MS)

    • Mathijs Smit