Oogsttijd

Voor aandeelhouders van Getronics is de vraag misschien niet zo interessant, maar de burger die vooral belang heeft bij het reilen en zeilen van de staat wil het graag weten. Hoeveel meer heeft IBM Nederland geboden voor de aandelen van overheidsbedrijf Roccade? Deze week werd bekend dat de staat voor Getronics heeft gekozen om Roccade over te nemen.

Geen van de partijen is van plan openheid van zaken te geven. De betrokken ministeries laten alleen weten dat de keuze is bepaald door de combinatie van het ingeleverde businessplan en de prijs die zowel IBM als Getronics voor Roccade hebben geboden. Als het Amerikaanse computerbedrijf echt honderden miljoenen meer heeft geboden, moeten er goede argumenten zijn geweest om toch voor Getronics te kiezen.

Natuurlijk geldt het belang voor de BV Nederland, die op deze manier de kennis van een grote automatiseerder binnen de landsgrenzen houdt. Maar hoeveel dat mag kosten? Het geld dat Getronics heeft bespaard dankzij zijn Nederlandse achtergrond kan het bedrijf nu gebruiken om de werknemers van Roccade vast te houden. De voorzitter van de centrale ondernemingsraad voelde de sfeer deze week goed aan: het is nu tijd om te oogsten. De optieregeling moet beter, vindt hij, zodat de werknemers over de teleurstelling heen komen dat het goed betalende IBM de boot heeft gemist. In de automatisering is een overstap naar een concurrent snel gemaakt. Een signaal dat Getronics zonder twijfel serieus zal nemen. Anders wordt het alsnog een duur avontuur, zowel voor het beursfonds als voor de staat.