Onderzoek naar klachten geweld Warmoesstraat

AMSTERDAM, 10 OKT. De politie van Amsterdam gaat een intern onderzoek doen naar geweldsincidenten in Bureau Warmoesstraat. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen de districtsleiding, de Commissie voor Politieklachten Amsterdam-Amstelland en het Klachtenburo Politieoptreden.

Het klachtenbureau had nog voordat de 48-jarige A. van Driel hardhandig uit het bureau was gezet en daardoor overleed, gewezen op een “verontrustend aantal klachten” over politiegeweld. Van Driel kwam maandagavond 22 september om het leven nadat agenten hem op hardhandige wijze buiten de deur hadden gezet. Justitie verdenkt een hoofdagent en twee agenten van doodslag dan wel zware mishandeling de dood tot gevolg hebbend. Los van de zaak-Van Driel zijn volgens het klachtenbureau vanaf december 1996 dertien klachten binnengekomen over geweldsgebruik door agenten van Bureau Warmoesstraat.

Coördinator M. Ramdhani van het Klachtenburo Politieoptreden zegt tevreden te zijn over het gesprek met de districtsleiding. Hij zegt er vertrouwen in te hebben dat er maatregelen worden genomen tegen agenten als dat nodig is. “Er is ons toegezegd dat nauwgezet wordt bekeken of er rotte appels op het bureau werken.” Ook de Commissie van Politieklachten zal onafhankelijk van de politie de binnengekomen klachten op korte termijn gaan beoordelen.

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat er onderzoek zal worden gedaan. Volgens hem zeggen de klachtencijfers van dit jaar over Bureau Warmoesstraat niets “in negatieve of positieve zin”. “Daarom is het goed dat we bekijken waar de klachten uit voort komen. Er moet snel duidelijkheid komen”, zegt de woordvoerder.

Volgens Ramdhani is in het gesprek ook over mogelijke oorzaken van de problemen gesproken. De districtsleiding heeft volgens hem aangegeven dat de werkdruk hoog is bij Bureau Warmoesstraat en dat de laatste tijd veel jonge, onervaren agenten bij het bureau werkzaam zijn. De politiewoordvoerder ontkent dat een groot aantal jonge agenten bij Bureau Warmoesstraat problemen geeft.

De hoofdagent, die als hoofdverantwoordelijke wordt beschouwd voor de dood van Van Driel, zit nog steeds vast. Toen vorige week zijn hechtenis met dertig dagen werd verlengd legden de agenten van Bureau Warmoesstraat enkele uren het werk neer. Advocaat N. Meijering van de familie van Van Driel noemde de solidariteitsacties van de politie “buitengewoon misplaatst en smakeloos”.

Inmiddels heeft ook een groep ondernemers en buurtbewoners hun steun aan de politie uitgesproken.