Minister Levi overweegt af te treden om aanslag

TEL AVIV, 10 OKT. Twee brandbommen die gisteravond vanuit een auto naar de Israelische ambassade in de Jordaanse hoofdstad Amman werden gegooid, hebben volgens een woordvoerder van de ambassade geen schade veroorzaakt. De brandbommen vlogen op een leeg terrein bij de ambassade in brand.

Vanmorgen ontkende de woordvoerder van de Israelische ambassade in Amman dat er nabij het ambassadegebouw werd geschoten. Volgens berichten uit Amman werden bij de ambassade schoten gehoord.

Dergelijke incidenten en geruchten zijn kenmerkend voor de verslechtering van de betrekkingen tussen Israel en Jordanië na de mislukte Israelische moordaanslag op 25 september op een Hamas-leider, Khaled Meshal, in Amman. De Israelische minister van Buitenlandse Zaken, David Levi, overweegt af te treden als gevolg van het besluit van premier Benjamin Netanyahu hem niet over deze aanslag te raadplegen. Levi zei gisteren dat de mislukte operatie van de Mossad in Amman Israel “grote schade heeft berokkend”.

Naar zijn zeggen zou hij er nooit zijn instemming mee hebben betuigd indien Netanyahu hem er over had geraadpleegd. Enkele maanden geleden kreeg Levi van Netanyahu zwart op wit de belofte dat hij in dergelijke belangrijke zaken zou worden gekend. In de praktijk wordt Levi echter keer op keer door Netanyahu gepasseerd.

Dat geldt ook voor de minister van Defensie, Yitzhak Mordechai, en chefstaf luitenant-generaal Amnon Lipkin-Shahak. Ook zij wisten niets van het besluit om de Mossad het groene licht te geven voor de aanslag.

De Israelische kranten onthullen vandaag dat koning Hussein de kennelijk nogal uitgebreide Mossad-staf in Amman uit zijn land heeft gezet. Ook eist hij volgens de kranten het ontslag van alle persoonlijkheden in de Mossad, die bij de aanslag waren betrokken. Netanyahu zou de koning hebben beloofd die wens te vervullen. In afwachting daarvan heeft Jordanië de samenwerking met de Mossad bevroren. Op het hoogtepunt van de crisis tussen Israel en Jordanië over de aanslag in Amman zou koning Hussein hebben overwogen de Israelische ambassade in Amman te laten bestormen.

Intussen heeft Israel zeer uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen met het oog op Grote Verzoendag, die vanavond begint en morgenavond eindigt. De Palestijnse gebieden zijn volledig van Israel afgesloten.

Langs de 'grenzen' met de Palestijnse gebieden zijn uit angste voor nieuwe Hamas-aanslagen troepenversterkingen geplaatst. Radio Israel meldde vanmorgen dat de Hamas-cel die verantwoordelijk is geweest voor de jongste zelfmoordaanslagen in Jeruzalem, nog steeds actief is.

Toch ziet Israels opperrabbijn Baksi-Doron serieuze mogelijkheden tot een dialoog met Hamas. Volgens hem “klinken er nieuwe geluiden in Hamas”. De opperrabbijn herinnerde er aan dat sjeik Ahmed Yassin zich in Israelische gevangenschap uitsprak tegen terreur tegen burgers.

De leider van de islamitische beweging in Israel, sjeik Nirm Darwish, zal volgende week een boodschap van de opperrabbijn aan sjeik Yassin in Gaza overhandigen. Ook rabbijn Forman, uit de nederzetting Tekoah, speelt een rol in contacten tussen Israel en sjeik Yassin.