Mexico meldt 120 doden; Orkaan richt ravage aan in Acapulco

MEXICO-STAD, 10 OKT. De Mexicaanse badplaats Acapulco is door de orkaan Pauline gisteren tot een modderpoel herschapen. Tot dusver zijn ten minste 120 doden gemeld door modderlawines en instortende gebouwen.

Pauline kwam gisteren aan land in de zuidelijke Mexicaanse deelstaat Oaxaca met een windsnelheid van 185 kilometer per uur. Door de heftige regenval onstonden modderlawines in de kustplaats Puerto Angel, die met name in de sloppenwijken enorme schade aanrichtten. De lokale autoriteiten melden 19 doden en 15 vermisten.

Vervolgens trok de orkaan langs de westkust van Mexico richting Acapulco, een luxueuze badplaats met 2,9 miljoen inwoners. Daar had Pauline nog een windsnelheid van 160 kilometer per uur. Modderlawines met enorme rotsen trokken een spoor van vernieling door de stad, huizen stortten in of verdwenen gedeeltelijk onder de modder, auto's dreven met de lichten soms nog aan richting zee, vloedgolven van tien meter en hoger sloegen op de kust. Een groot deel van het witte strand van Acapulco is weggeslagen, elders gaat het strand schuil onder een laag modder, afval, ontwortelde palmbomen en verwrongen strandstoelen.

Tot dusver zijn in Acapulco 94 doden gemeld en zeker tweehonderd gewonden. Reddingswerkers hebben 65 lichamen geborgen, velen slechts gekleed in pyjama. Naar verwachting zullen enkele tientallen lichamen de komende dagen nog op het strand aanspoelen. De Mexicaanse autoriteiten hebben Acapulco tot rampgebied verklaard en duizenden soldaten naar het gebied gedirigeerd. President Zedillo breekt zijn staatsbezoek aan Duitsland af om het gebied te bezoeken. Er zijn tekorten aan benzine, drinkwater, voedsel, kleding en medicijnen. Orkaan Pauline, die inmiddels sterk aan kracht heeft ingeboet, trekt vandaag richting Californië.

Meteorologen brengen de kracht van Pauline in verband met de dit jaar zeer sterke El Niño (Spaans voor 'het kind'), een periodiek klimatologisch fenomeen waarbij het warm-watergebied in de Grote Oceaan, dat normaliter in de buurt van Indonesië ligt, naar de kust van Latijns Amerika kruipt. Dat resulteert in droogte in Australië en Zuidoost-Azië en in zware regenval en stormen in het westen van Latijns Amerika, Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten. De zware El Niño van 1982-'83 maakte naar schatting tweeduizend slachtoffers en richtte een schade aan van 26 miljard gulden. De Wereldbank waarschuwde deze week dat het gebied van de Grote Oceaan dit jaar 'de moeder aller El Niño's' kan verwachten. (AP, Reuter)