Koersen glijden verder weg op kalm Damrak

AMSTERDAM, 10 OKT. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend omlaag gegaan. Na een wat hoger begin zakte de AEX-index snel tien punten weg. Aan het eind van de ochtend was er nog een verlies van 3,35 punten op 912,79. Ook de obligatiemarkt gaf koersverliezen te zien.

De Europese beurzen hijgden allemaal wat na van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen en gaven een wat onbestemd beeld te zien. De waarschuwende woorden van de Amerikaanse centrale-bankpresident Greenspan drukten gisteren nog hun stempel op Wall Street. Woensdag waarschuwde de bankpresident dat de VS het huidige tempo van economische groei niet kunnen volhouden, en dat de koersen op de effectenmarkt te sterk waren gestegen. In Europa eiste de reeks van renteverhogingen die gisteren door de Bundesbank werd geIniniteerd vanmorgen nog steeds zijn tol.

AMSTERDAM De handel in Amsterdam stelde niet veel voor. “De omzetten zijn magertjes”, aldus een handelaar. Vrijdag is vaak een kalme beursdag. Van der Giessen-de Noord kon zich goed handhaven op het donderdag bereikte hogere niveau van 80 gulden. Er was toen sprake van hoge omzetten. Er zou een enkele grote koper in de markt zijn, die mogelijk druk wil uitoefenen op de hoogte van het bod dat IHC Caland op de scheepsbouwer gaat uitbrengen.

Bij de grote fondsen was DSM vanochtend de grote verliezer met een achteruitgang van 3,20 op 188,20. Ook fondsen als Baan, Hagemeijer, ING, Nedlloyd en Van Ommeren stonden al snel op verliezen boven de gulden.

Toch waren er wel winsten. Hoogovens klom 1,10 naar 120,30 gulden en Unilever 1,20 naar 427 gulden. Philips mocht een gulden omhoog naar 166 gulden.

Ook elders bleef het rustig, met overwegend lager noteringen. Papierfabrikant Crown van Gelder trok echter een gulden aan naar 33 gulden.

De koers van de dollar heeft zich vrijdagmorgen op de Europese valutamarkten gestabiliseerd na de flinke daling op de voorgaande dag. Om 10.00 uur noteerde de munteenheid f 1,9590, vrijwel gelijk aan de slotkoers van f 1,9580 op donderdag. De dollar verloor gisteren in Amsterdam bijna twee cent. Dat was het gevolg van de renteverhogingen in Duitsland, Nederland en enkele andere Europese landen. De Amerikaanse munteenheid werd daardoor minder aantrekkelijk voor beleggers ten opzichte van mark en gulden.

De lire, die donderdag een flinke tik kreeg door de val van de Italiaanse regering, zakte vandaag nog wat verder weg van 1,1430 gulden per duizend naar 1,1410 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York was donderdag nog niet helemaal bekomen van de schrik. Woensdag had Alan Greenspan, de Amerikaanse centrale-bankpresident, met waarschuwende woorden de koersen fors omlaag gehaald. Zijn opmerkingen ijlden nog na en zorgden ervoor dat ditmaal de Dow Jones-index met 33,64 punten omlaag ging tot 8061,42.

Ook de vele renteverhogingen in Europa, die daar een sterk negatief effect op de effectenbeurzen hadden, kwamen in New York slecht over. Toch viel het uiteindelijke verlies mee, gezien het dieptepunt van de dag dat 91 punten onder het slot van woensdag lag.

TOKIO De financiële markten in Japan waren vandaag gesloten wegens een feestdag.