Inflatie blijft 2,6 procent; Nederlandse rente omhoog na Duitse stap

AMSTERDAM, 10 OKT. De Nederlandsche Bank heeft haar twee belangrijkste rentetarieven verhoogd, in navolging van een rentestap van de Duitse centrale bank, de Bundesbank. De inflatie in Nederland blijft een van de hoogste in de Europese Unie.

De Nederlandsche Bank maakte de renteverhoging gisteren bekend. Het laagste rentetarief, de voorschotrente, gaat van 2,5 procent naar 2,75 procent. Het belangrijkste tarief voor de geldmarkt, de beleningsrente, gaat van 3,0 procent naar 3,3 procent. Het is de eerste maal na een lange reeks van rentedalingen sinds 1992 dat de voorschotrente wordt verhoogd.

De Bundesbank verhoogde gisteren de beleningrente van 3,0 naar 3,3 procent, maar liet het bodemtarief, het disconto, onveranderd op 2,5 procent. Hoewel de Nederlandsche Bank door de koppeling van de gulden en de Duitse mark gedwongen is om het Duitse rentebeleid te volgen, verwees de centrale bank bij de verhoging van de voorschotrente uitdrukkelijk naar de “economische ontwikkeling in eigen land”. Eerder al gaf de Nederlandsche Bank herhaaldelijk blijk van bezorgdheid over de prijsontwikkeling, de stijgende huizenprijzen en de uitbundige hypothecaire kredietverlening. Ook zei bankpresident Wellink vorige maand dat het kabinet een nog terughoudender begrotingsbeleid moet voeren om de economie in toom te houden.

Vanmorgen maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de inflatie in september 2,6 procent bedroeg. Dat is het hoogste cijfer in Europa na Griekenland. Gisteren maakte het CBS al bekend dat de consumptieve bestedingen in juli met een groei van 4 procent op jaarbasis onverminderd hoog zijn gebleven.

Ook in andere landen gingen gisteren de rentes omhoog. Onder meer Frankrijk, België en Oostenrijk brachten hun rentes in lijn met de Duitse tarieven. Op de financiële markten daalden in vrijwel geheel Europa de koersen van aandelen en obligaties na de bekendmaking van de renteverhoging. In Amsterdam sloot de AEX-index gisteren met een verlies van ruim drie procent en gaf vanmorgen nog eens een kwart procent prijs. De dollar werd ruim een cent goedkoper. Door dalingen van de obligatiekoersen steeg de langetermijnrente op tienjarige obligaties van 5,45 procent naar 5,55 procent en kroop vanmorgen omhoog naar 5,60 procent.

De rentetarieven van de Nederlandsche Bank werken door in de rentes op kortlopende leningen, zoals persoonlijke leningen, rekening courant of doorlopend krediet. De hypotheekrente reageert vooral op de rente op langlopende obligaties.