In Kazachstan treedt nieuwe premier aan

ALMATY, 10 OKT. De premier van Kazachstan, Akezjan Kazjegeldin, is afgetreden en vervangen door de voormalige minister van Olie, Noerlan Balgimbajev. Balgimbajev is directeur van de staatsoliemaatschappij Kazakhoil.

Kazjegeldin bood vanochtend president Noersoeltan Nazarbajev zijn ontslag en dat van de hele regering aan. Dat werd onmiddellijk geaccepteerd. De president stelde het parlement daarop voor de 49-jarige Balgimbajev tot regeringsleider te kiezen; hij, zo zei de president, is de beste van een aantal kandidaten voor de opvolging van Kazjegeldin. Van de veertig aanwezige parlementariërs konden zich er 39 vinden in het voorstel.

De afgetreden premier Kazjegeldin was een succesvol zakenman voordat hij in oktober 1994 premier werd. Als premier heeft hij drastisch hervormd, zonder evenwel alle daarbij opdoemende problemen met evenveel succes de baas te worden. Een van de grootste problemen is de achterstand die is opgelopen bij de betaling van lonen en pensioenen. Dit probleem heeft tot aanzienlijke sociale spanningen geleid. President Nazarbajev prees vandaag in het parlement de regering, maar voegde daaraan toe dat de hervormingen “ontoereikend” zijn geweest en dat de presidentiële strategie “niet volledig” in de praktijk was gebracht. In Kazachstan bepaalt de president goeddeels het beleid van de regering.

Kazjegeldin heeft officieel zijn slechte gezondheid aangevoerd als reden voor zijn aftreden. Hij onderging onlangs een medische ingreep in Zwitserland en bevindt zich daar vermoedelijk nog steeds. Algemeen gaat men er echter in Kazachstan van uit dat Kazjegeldin moet dienen als zondebok voor de minder populaire kanten van zijn hervormingsbeleid. (AFP, Reuter)