Hulp Indonesië in 'enkele weken'

JAKARTA, 10 OKT. Een hervormingspakket voor de Indonesische economie moet “binnen enkele weken, niet maanden” worden afgerond. Dit heeft de directeur van het Wereldbankbureau in Jakarta, Dennis de Tray, gisteren gezegd. De Indonesische regering maakte eerder deze week bekend dat de hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt ingeroepen om de financiële crisis, die ook andere landen in de regio teistert, aan te pakken.

Het IMF zal volgens De Tray, in samenspraak met de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank, met de Indonesische regering besluiten over de aard van het pakket dat nodig is om de economie te stabiliseren, die in een crisis is sinds de val van de nationale munt roepia met 30 procent vanaf augustus. Vandaag al zou een missie in Jakarta arriveren.

Volgens De Tray zal de gezamenlijke missie zich concentreren op hervorming van het financiële systeem. Een belangrijk onderdeel hiervan is het vaststellen van het niveau van de schulden van de particuliere sector en met name het bedrag dat niet is afgedekt.

Economen gaan ervan uit dat Indonesië een hulppakket van 4 tot 6 miljard dollar nodig heeft, veel minder dan de 17,2 miljard dollar die eerder met Thailand is overeengekomen.

De Indonesische president Soeharto heeft inmiddels de hulp van een oudgediende,de 70-jarige Widjojo Nitisastro, ingeroepen. Nitisastro was een van de architecten van de economische opbouw, bekend als de Nieuwe Orde, na het aantreden van Soeharto in 1965. Indonesische kranten verwachten dat Nitisastro de Indonesische delegatie in de onderhandelingen met het IMF zal leiden. (AP) De gouverneur van de Indonesische centrale bank, Sudradjad Djiwandono, verklaarde volgens de Financial Times gisteren dat particuliere banken en bedrijven inmiddels is gevraagd hun boeken te openen. Dit is nodig om een schatting te maken van de omvang van buitenlandse leningen. Eerder raamde de bank de particuliere schuld op 55 miljard dollar, waarvan volgens de Bank voor Internationale Betalingen 34 miljard dollar binnen twaalf maanden moet worden betaald. Djiwandono zei dat mogelijk enkele banken die onder zware schulden gebukt gaan, voor het eind van het jaar worden gesloten. Hij weersprak de suggestie dat particuliere ondernemingen die zich niet hebben ingedekt tegen een scherpe daling van de roepia door de bank uit de problemen moeten worden gehaald.