Het 'gewone' optreden van koninklijk paar valt goed

ATHENE, 10 OKT. Het gisteren afgesloten, driedaagse staatsbezoek van koningin Beatrix en prins Claus aan Griekenland heeft aan zijn doeleinden beantwoord. De belangstelling voor het bezoek is bij sommige media miniem gebleven. De televisiestations zochten het meer in seconden dan in minuten en de grootste krant Ta Nea heeft zelfs geen letter aan het bezoek gewijd.

Daartegenover betoonden de twee meest toonaangevende dagbladen, Kathimerini en Eleftherotypia, zich aangenaam verrast door de welgekozen woorden van Beatrix' tafeltoespraak en door het 'gewone' optreden van het koninklijk paar.

Dat 'gewone' aspect kreeg nog een onverwacht accent, doordat prins Claus, wat onwel geworden tijdens museumbezoek in Thessaloniki, buiten op de trappen ging zitten om een luchtje te scheppen en, hersteld, een sigaar op te steken. De belangstelling van het publiek was overigens in Thessaloniki veel groter dan in Athene.

Het moet heel wat jaren geleden zijn geweest dat in een Griekse krant een kop stond zoals die in de Kathimerini van gisteren: 'Het filhellenisme der Nederlanders'. Dit slaat overigens niet alleen op de uitspraken van koningin Beatrix, maar ook - onverwacht - op haar grootvader Prins Hendrik en overgrootmoeder Emma die in 1912 de Grieken met geld en via het Rode Kruis hebben geholpen bij de 'bevrijding' van Grieks Macedonië, iets wat in beide landen totaal onbekend is gebleven.

In hetzelfde artikel werd ook de Nederlandse amateurarcheoloog Adriaan Goekoop genoemd, grootvader van de huidige burgemeester van Leiden, die in dezelfde periode geld overmaakte voor de Griekse slachtoffers van de Eerste Balkanoorlog. Ook burgemeester Goekoop, die de amateur-archeologische familietraditie voortzet met zijn publicaties, deelt in de lof.

Dit alles, zo kan de krant niet nalaten te poneren, helpt de 'misverstanden' uit te wissen die waren gewekt door enkele hedendaagse Nederlandse politici inzake de kwestie-Macedonië.

Het koninklijk paar beëindigde zijn verblijf in Griekenland gistermiddag met de opening van een tentoonstelling van 75 tekeningen uit het Stedelijk Museum onder de naam 'Malevich, Cobra, Kounellis'. Het is de Nederlandse bijdrage aan de manifestatie Thessaloniki Culturele Hoofdstad van Europa 1997, die in november in hetzelfde museum zal worden vervolgd door een tentoonstelling gewijd aan Escher. Het gaat om schetsen die ook in Nederland nog niet te zien waren en vermoedelijk zal dit een reizende tentoonstelling worden. Curator van het museum Jurrie Poot en Petra Timmers, die de tentoonstelling heeft samengesteld, leidden de gasten rond.