Gronings OM erkent fouten in zaak-LanceeDoor een onzer redacteuren

LEEUWARDEN, 10 OKT. Het openbaar ministerie (OM) in Groningen heeft erkend dat in de zaak-Lancee “beslissingen zijn genomen die achteraf als fouten en onvolkomenheden moeten worden aangemerkt”. Dat staat in een gezamenlijke verklaring die het OM en ex-politiechef R. Lancee hebben opgesteld na een gesprek bij procureur-generaal D. Steenhuis in Leeuwarden. Hierbij waren een vertegenwoordiger van het ministerie van Justitie en de advocaat van Lancee aanwezig.

Uit de verklaring van 17 regels blijkt dat beide partijen in onderling overleg tot een “alomvattende oplossing” willen komen. De gesprekken over een schadevergoeding beginnen op korte termijn. Het OM wil hiermee voorkomen dat de kwestie tijdens enkele door Lancee aangespannen rechtszaken opnieuw uitgebreid in het openbaar moet worden behandeld.

Het voormalige hoofd van de politie op Schiermonnikoog werd vorig jaar door zijn 17-jarige dochter beschuldigd van incest. Justitie in Groningen organiseerde daarop een arrestatieteam dat Lancee per helikopter van het eiland haalde. Na vier maanden moest het onderzoek worden gestopt wegens gebrek aan bewijs. Lancees dochter Bianca trok de beschuldigingen weer in, ze was volgens haar eigen verklaring in een moeilijke periode wat in de war geweest.

Volgens de gezamenlijke mededeling had het gesprek van gisteren “een stevig, langdurig en openhartig karakter”. Het is voor het eerst dat het OM in Groningen “fouten en onvolkomenheden” toegeeft in deze geruchtmakende zaak. De Groningse officier van justitie Van Capelle zei op 4 april j.l. in deze krant dat er alleen iets verkeerd was gegaan bij het verhoor van de dochter door de rijksrecherche. Verder was volgens hem alles volgens de regels verlopen. Hij beriep zich daarbij op “de ernstige beschuldigingen van een 17-jarig meisje” die niet anders dan serieus konden worden genomen. Minister Sorgdrager (Justitie) heeft eerder in de Tweede Kamer wel toegegeven dat het OM fouten had gemaakt.