Fusies Amsterdamse stadsdelen

AMSTERDAM, 10 OKT. Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam gaat akkoord met de fusie van de stadsdelen Watergraafsmeer en Oost, en van de stadsdelen Rivierenbuurt, Buitenveldert en een deel van Zuid. Dit laatste gefuseerde stadsdeel beslaat dan het hele Zuidas-gebied.

Dit heeft het college gisteren bekendgemaakt. De fusies zijn in eerste instantie alleen bestuurlijke fusies. Na de verkiezingen van volgend jaar maart moeten de nieuwe besturen met voorstellen komen voor een nieuwe ambtelijke organisatie.

Op advies van de commissie-Tops besloot B en W dit jaar het aantal stadsdelen te verminderen. De commissie concludeerde dat door het invoeren van stadsdelen de dienstverlening aan de burger is verbeterd, maar ook dat het aantal stadsdelen zou kunnen worden teruggebracht tot twaalf. Amsterdam heeft nu zestien stadsdelen.

Onduidelijk is nog of stadsdeel Zuid zal fuseren met de Pijp. Eerste voorkeur van stadsdeel Zuid is een fusie met de Rivierenbuurt en Buitenveldert. Maar hiermee ging het college van B en W niet akkoord, omdat dit stadsdeel dan meer dan 90.000 inwoners zou krijgen. Tweede voorkeur van Amsterdam-Zuid is een fusie met de Pijp, maar dit stadsdeel wil liever zelfstandig blijven.

Stadsdelen die niet fuseren, moeten met voorstellen voor bestuurlijke vernieuwing komen, maar de meeste stadsdelen hebben daar nog geen conrete plannen voor opgesteld.