FNV stelt werkgevers in haven A'dam ultimatum

AMSTERDAM, 10 OKT. De Vervoersbond FNV heeft gistermiddag een ultimatum gesteld aan de werkgevers die personeel afnamen van de failliete Amsterdamse havenpool. Als ze voor maandagmiddag twee uur niet ingaan op de eis meer te betalen voor ingehuurde krachten, zal de bond stakingen uitschrijven of andere acties ondernemen. “We zullen de hele haven oproepen tot acties”, aldus FNV-woordvoerder T. Koningh.

Volgens de bond ligt er met hogere tarieven een basis voor een gezonde nieuwe pool. “Er is kennelijk druk nodig om hen tot oplossingen te bewegen”, zegt vakbondsbestuurder D. ter Wisscha. “De werkgevers moeten op voorhand de bereidheid tonen tot hogere tarieven. Dan kunnen we snel besprekingen beginnen over een nieuw bedrijf.” Werkgeversonder- handelaar A. van Idsinga stelt dat druk helemaal niet nodig is. “Wij hebben al een afspraak maandag om over de voorstellen te praten. De tarieven zijn heel belangrijk, maar het gaat om meer. Wij gaan de voorstellen van de bonden doorrekenen.”

Bonden en werkgevers spraken gisteren de hele dag zonder resultaat over de redding van de pool. Woensdag kregen alle 315 werknemers ontslag nadat een kandidaat voor een doorstart zich terugtrok.

Volgens curator J. van Apeldoorn heeft ondernemer Touwen uit Zwolle interesse voor een doorstart, maar neemt deze vooralsnog een “afwachtende houding” aan omdat hij eerst meer duidelijkheid wil hebben over de voorwaarden waaronder een doorstart kan plaatshebben.