Europese regels voor codering op Internet

BRUSSEL, 10 OKT. De Europese Commissie bepleit een internationaal handvest met regels voor de beveiliging van Internet om elektronische handel te beschermen. Met behulp van coderingssystemen zullen boodschappen op het netwerk kunnen worden afgeschermd, maar tegelijkertijd moet crimineel misbruik daarvan worden tegengaan.

Om te voorkomen dat alle lidstaten met eigen beveiligingssystemen gaan werken, heeft de Commissie woensdag een Europese strategie gepresenteerd, die medio volgend jaar moet leiden tot Europese regelgeving. Volgens commissaris Bangemann dient de handel te worden beschermd tegen manipulatie zonder dat het politiediensten onmogelijk wordt gemaakt criminele en spionagenetwerken te achterhalen die van het Internet gebruikmaken. Hij hoopt op spoedige overeenstemming over een internationaal handvest, waarbij ook niet EU-landen zich kunnen aansluiten. Het zal moeilijk worden op één lijn te komen met de Verenigde Staten, die de FBI meer toegang willen geven tot beveiligde boodschappen. (ANP)