DraškoviEÉc begint proces tegen DjindjiEÉc

BELGRADO, 10 OKT. Vuk DraškoviEÉc, dezor Servische oppositieleider die met zijn Servische Vernieuwingsbeweging (SPO) afgelopen zomer de oppositiecoalitie Zajedno (Eenheid) verliet, heeft een proces aangespannen tegen zijn voormalige medestander Zoran DjindjiEÉc en tegen een drietal kranten.

DraškoviEÉc voelt zich belasterd door DjindjiEÉc, de leider van de Democratische Partij en burgemeester van Belgrado tot hij eerder deze maand door DraškoviEÉc' SPO ten val werd gebracht. DjindjiEÉc verweet hem aansluiting te hebben gezocht bij de regerende socialistische partij van president MiloševiEÉc, de man wiens regime de twee oppositieleiders jarenlang gezamenlijk hebben bestreden.

DjindjiEÉc en DraškoviEÉc leidden van november vorig jaar tot februari van dit jaar de dagelijkse massademonstraties in het centrum van Belgrado tegen de vervalsing van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar herfst. In februari liep die marathonbetoging uit op een zege, toen MiloševiEÉc de uitslag van de verkiezingen alsnog erkende. DjindjiEÉc werd aldus burgemeester van Belgrado. In de maanden daarna kwam het echter tot een verwijdering tussen beide leiders, vooral naar aanleiding van het besluit van DraškoviEÉc deel te nemen aan de Servische presidents- en parlementsverkiezingen die door de rest van de oppositie werden geboycot.

DraškoviEÉc daagt niet alleen DjindjiEÉc voor de rechter, maar ook de dagbladen Dnevni Telegraf en Demokratija en het weekblad NIN. Zij hebben volgens DraškoviEÉc “leugens” over hem verspreid door te melden dat de SPO in Belgrado gemeentegeld heeft verkwist.

DraškoviEÉc bleef bij de Servische presidentsverkiezingen in de eerste ronde met twintig procent van de stemmen ver achter bij de radicaal Vojislav Šešelj en de socialist Zoran LiliEÉc. In de tweede ronde kwam het tussen Šešelj en LiliEÉc niet tot een beslissing - de opkomst was te klein - reden waarom de verkiezingen moeten worden overgedaan. DraškoviEÉc heeft zich opnieuw kandidaat gesteld. DjindjiEÉc heeft nog niet laten weten of hij de nieuwe verkiezingen zal boycotten. Algemeen wordt aangenomen dat de oppositie - minus DraškoviEÉc - zich zal beraden over een gezamenlijke kandidaat. (AFP)