Dijkstal wijzigt beleid niet

DEN HAAG, 10 OKT. Minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) zal zijn beleid bij benoemingen van burgemeesters niet wijzigen. Wel stuurt het kabinet de komende maanden een nota naar de Tweede Kamer, met daarin de voor- en tegenargumenten voor een gekozen of benoemde burgemeester.

Dit heeft de bewindsman gisteren tijdens de voortzetting van de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken gezegd. Eergisteren uitten PvdA en D66 kritiek op het huidige beleid. Hierbij benoemt de Kroon een burgemeester en mogen vertrouwenscommissies, waarin leden van de gemeenteraad zitten, een voordracht doen. Zowel PvdA als D66 zijn voorstander van een gekozen burgemeester, VVD en CDA willen een benoemde burgemeester.

Het Tweede-Kamerlid De Cloe (PvdA) hekelde vooral het geringe belang van de vertrouwenscommissies; te vaak zou de minister aan hun advies voorbij gaan. Dijkstal erkende gisteren dat hij in 25 procent van de gevallen een advies naast zich heeft neergelegd. “Dat is inderdaad meer dan in de voorgaande kabinetsperiode.”

De minister wees daarbij op burgemeesters die 'overschieten' na diverse gemeentelijke herindelingen, waarbij gemeenten worden samengevoegd. “We hebben afgesproken hen onder dak te brengen, al hoeft dat niet per se als burgemeester”, aldus Dijkstal.

Het Tweede-Kamerlid Scheltema (D66) sprak zich hier tegen uit. Het kabinet heeft immers ook afgesproken om de burgemeesters-banen evenwichtig over de politieke partijen te spreiden en om bij gelijke geschiktheid aan vrouwen de voorkeur te geven. Daar komt volgens Scheltema weinig van terecht. “Er is nu sprake van een closed burgemeesters shop.”