'Criminele asielzoekers naar EU'

MONDORF, 10 OKT. Leden van mafia-achtige organisaties komen als asielzoeker Europa binnen en proberen zo voet aan de grond te krijgen.

Dit heeft minister Sorgdrager (Justitie) gisteren tijdens een informele bijeenkomst van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Luxemburg gezegd. De bewindsvrouw pleit voor een Europese aanpak van criminele asielzoekers.

Volgens Sorgdrager bevinden zich onder de vluchtelingen steeds vaker mensen met een crimineel verleden of misdadige bedoelingen. Mafia-achtige organisaties zouden hen sturen om netwerken op te bouwen binnen Europa. Ook zouden zij zich bezighouden met lucratieve mensensmokkel en vervalsing van papieren.

Bij Justitie bestaat de indruk dat de recente toename van vluchtelingen uit Irak via dit soort organisaties naar Nederland en Duitsland komen. Eerder deze week sloeg minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) al bij zijn Europese collega's alarm over deze nieuwe vluchtelingenstromen. Hij riep de Europese partners op tot meer waakzaamheid aan de buitengrenzen.

De overheden weten niet precies hoe de Irakezen Europa binnenkomen en welke netwerken ze gebruiken. Zodra een route bekend is, openen mensensmokkelaars elders routes. Daarom moet dit probleem op Europees niveau worden aangepakt, meent Sorgdrager. “De unie mag hier niet in gebreke blijven.” (ANP)