Bogarde: 'Ik zal slagen bij AC Milan'

Hoewel Winston Bogarde bij AC Milan nauwelijks speelt, handhaaft bondscoach Guus Hiddink het vertrouwen in de linksback. Als enige lijkt Bogarde te geloven dat hij bij Milan blijft. “Ik laat niet met me sollen.”

NOORDWIJK, 10 OKT. De clubs schijnen volgens diverse (Spaanse) bronnen al tot overeenstemming te zijn gekomen en Michael Reiziger zal zijn vrienden Winston Bogarde en Edgar Davids van harte verwelkomen bij Barcelona. Maar Bogarde (26) weet nog van niets en zijn trots verbiedt hem nu al afscheid te nemen van AC Milan. Volgens bondscoach Guus Hiddink heeft de voormalige linkervleugelverdediger van Ajax “nog geen schade ondervonden” van zijn verblijf op de reservebank. Al te lang moet het echter niet duren, wil Bogarde zicht blijven houden op deelname aan het WK in Frankrijk.

Die conclusie werpt hij verre van zich. Met een gezicht dat onbegrip verraadt zegt Bogarde dat hij “zeker aan het WK meedoet. Het is terecht dat ik voor het Nederlands elftal ben geselecteerd. Ik ben nog altijd een volwaardige international. Hiddink kan dag en nacht een beroep mij doen. Ik sta er als het nodig is.” Pure bluf of de strohalm waaraan een voetballer in nood zich vastklampt? Bogarde weigert het te erkennen en hij vindt zijn gabber uit de roemruchte 'kabel' in het Nederlands elftal aan zijn zijde.

“Voetballers handelswaar bij AC Milan?”, zegt Reiziger verontwaardigd. “Wat een domme vraag.” Met gevoel voor ironie: “Sorry, maar ik speel nu eenmaal bij de club van Louis van Gaal.” En heeft de coach van Barcelona hem al niet bij Ajax geleerd dat 'de vrienden van de media' niets van voetbal begrijpen? Reiziger: “Milan werkt met een begroting van 145 miljoen gulden. Die club heeft de inkomsten uit transfers helemaal niet nodig. Alles draait tegenwoordig om tv-rechten.”

Een naderende breuk wordt volgens de bij Barcelona opgebloeide rechtsback veel subtieler voorbereid en Reiziger kan het weten. Vorig seizoen was hij een van de machteloze pionnen bij het dolende AC Milan dat zich in de Serie A niet voor Europees voetbal wist te kwalificeren. “En dat is dodelijk voor een machtige club als Milan. Verliezen wordt als een doodzonde ervaren.” Zeker als het een vernederende 6-1 nederlaag in eigen huis tegen Juventus betreft.

“Maar het past bij de cultuur van de club dat spelers zich rustig houden, terwijl de druk op hen langzaam wordt opgevoerd”, weet Reiziger. Ook voor hem was geen plaats meer bij Milan en volgens Van Gaal had de aanvallend ingestelde verdediger in Italië zelfs “een jaar stil gestaan in zijn ontwikkeling”. Zijn collega Hiddink leverde gisteren in Noordwijk, waar het Nederlands elftal zich voorbereidt op de interland tegen Turkije, dezelfde analyse. “Je kon het aan Michael zien tijdens de oefenwedstrijd tegen Zuid-Afrika. Hij hield het een uur vol en daarna was de pijp leeg.”

Dat zou Bogarde ook kunnen overkomen als hij niet snel wedstrijdritme opdoet bij het wederom stuurloze AC Milan. “Misschien beweert Hiddink dat wel om Bogarde zover te krijgen dat hij snel bij Barcelona tekent”, zegt Reiziger lachend. Maar zover is het volgens Bogarde nog niet. Hij kent het opportunisme in zijn sport, al geeft hij een ongelukkig voorbeeld. “In het voetbal ben je zo goed als in je laatste wedstrijd.”

Laat dat nou net de invalbeurt zijn tegen Udinese, de komende tegenstander van Ajax in de UEFA-cup. Een verkeerde terugspeelbal van Bogarde bezegelde het lot van Milan. “Maar zo'n fout kan iedereen maken”, zegt hij laconiek. Bogarde begrijpt de opwinding rond zijn persoon niet zo. Toch heeft de oproep van president Berlusconi om meer Italianen in te passen in het vreemdelingenlegioen bij Milan hem wel aan het denken gezet.

“Het verbaast me dat Berlusconi nu zo iets roept”, zegt hij bedachtzaam. “Het zal wel een paniekreactie zijn, want het loopt niet bij Milan. Maar de club weet toch welke voetballers het enkele maanden geleden in huis heeft gehaald? Dan had de voorzitter meer Italianen moeten kopen.” Het is echter een veeg teken dat trainer Fabio Capello de versleten middenvelder Donadoni uit New York heeft teruggeroepen.

Maar Bogarde geeft geen krimp. “Alle berichten over mij zijn uit de lucht gegrepen. Zou ik weg moeten vanwege slecht gedrag? Omdat ik obscene gebaren heb gemaakt tijdens een wedstrijd? Ik weet van niets. Ik bepaal zelf wat ik doe en ik zeg dat ik bij AC Milan zal slagen. Het hangt van de persoon zelf af of hij met zich laat leuren. Ik ben anders dan anderen. Ik heb in mijn leven al veel meegemaakt. Overal waar ik kwam, werd ik als een miskoop bestempeld. Bij SVV, bij Sparta en bij Ajax. Na vier maanden had ik het tegendeel bewezen. Het is een ritueel geworden.”

Tijdens het tumultueus verlopen EK in Engeland verklaarde Bogarde naar aanleiding van de verbanning van Edgar Davids uit Oranje dat “donkere voetballers zich altijd extra moeten bewijzen”. Zo militant stelt hij zich tegenwoordig niet meer op. De discriminatie dateert volgens hem uit een grijs verleden en met racisme is Bogarde in Italië nog niet geconfronteerd. Niets zal hem dus tegenhouden in zijn streven bij AC Milan zijn plaats in het Nederlands elftal veilig te stellen, zegt hij zelf. “Ik heb in Milaan alles wat me gelukkig maakt.”

Desondanks erkent Bogarde voorzichtig dat “meerdere wegen naar mijn doel kunnen leiden”. Via Barcelona bijvoorbeeld. Contracten kunnen immers snel worden verscheurd en in het voetbal ná het Bosman-arrest is de voetballer wel de laatste die bepaalt waar hij zijn kunsten vertoont. Behalve Bogarde dan, denkt hij zelf. “Omdat ik anderen niet toelaat over mijn lot te beslissen.” Reiziger had geen andere houding bij zijn vriend verwacht. “Dat is typisch Winston. Hij vecht zich overal doorheen.”