BLONDJE

Nu prinses Diana ruim een maand dood is, begint het ontzag voor deze hedendaagse heilige al merkbaar te tanen. Zo werd even buiten Tel Aviv bij een snelweg een groot bord geplaatst met een foto van Diana van meer dan drieëneenhalve meter hoog en daaronder de tekst: 'Rij voorzichtig'.

Ook werd deze week bekendgemaakt dat het leven van de prinses zal worden verfilmd. De Amerikaanse producer Martin Poll en zijn Duitse collega Christian Seidel zeggen dat zij bekende Britse acteurs zullen gebruiken voor de Diana-film, waarvan de opnamen begin 1998 zullen beginnen. Basis voor de film zal 'Diana: Her True Story in Her Own Words' zijn, het boek van de Britse royalty-journalist Andrew Morton, dat twee weken geleden nog gewoon 'Diana: Her True Story' heette. De nieuwe versie van het boek, waarmee Morton waarschijnlijk weer enkele miljoenen ponden zal verdienen, zal overigens niet te koop zijn in het Londense warenhuis Harrods. Mohammed Al Fayed, eigenaar van Harrods en vader van Dodi Al Fayed, de laatste minnaar van prinses Diana die ook bij het ongeluk omkwam, heeft de verkoop van het boek in zijn winkel verboden.

Noel Gallagher, samen met zijn broer Liam het belangrijkste lid van de immens populaire Britse popgroep Oasis, vindt dat de rouw om de dood van Diana nu wel lang genoeg heeft geduurd. De golf van emoties die de wereld overspoelde na het fatale auto-ongeluk kwam volgens de popster niet zozeer voort uit medeleven als wel uit schuldgevoel. “Toen Diana nog leefde, heeft het publiek er nooit blijk van gegeven zich zorgen te maken over de manier waarop zij werd behandeld.”

Ook op de popzanger Elton John, die het lied 'Candle In The Wind' op Diana's begrafenis ten gehore bracht en dit vervolgens op een cd-tje zette dat bijna alle verkooprecords breekt, heeft Gallagher kritiek. “Het getuigt van weinig piëteit om bij het Diana-lied even een ander eigen nummer te zetten”, zei Gallagher, wiens eigen cd overigens door Elton Johns plaatje van de eerste plaats van de Britse hitlijst wordt afgehouden.

Nog harder was het oordeel van Keith Richards, gitarist en zanger van de Britse popgroep The Rolling Stones, over Elton John. Richards beweerde in een interview dat John beroemd was geworden door 'liedjes over dode blondjes' - Johns Diana-lied is een bewerking van een eerder nummer van de met hoofdhaar geïmplanteerde zanger over de ook overleden Amerikaanse actrice Marilyn Monroe. John liet vervolgens in het Amerikaanse dagblad The Daily News weten Richards 'zielig' te vinden. “Hij is als een aap met artritis die het toneel op probeert te klimmen en er jong uit te zien”, aldus John.

De Nederlandse zanger André Hazes zal volgende week ook een Diana-cd uitbrengen. 'Vaarwel' heet het nummer heel toepasselijk. Het zal onder meer de volgende regels bevatten: “Je bent niet beloond voor wat je deed / Je deed zoveel voor andere mensen / Je liep daar op een mijnenveld / en een aidspatiënt daar zat je niet mee.”

Hazes zei in het dagblad Trouw dat hij al een paar weken geleden op het idee van een Diana-lied was gekomen, maar met opzet een paar weken had gewacht. “Ik wil toch nog even wat zeggen”, zei Hazes. “Ik vond het een fantastische vrouw en bewonderde haar enorm om wat ze voor anderen deed.”

De opbrengst van de Diana-cd gaat naar de stichting Aids fonds.