Amsterdam wil speculatie voorkomen

AMSTERDAM, 10 OKT. De gemeente Amsterdam moet proberen om erfpachtcontracten via de rechter eenzijdig te ontbinden. De gemeente kan zo voorkomen dat er een speculatieve handel bestaat in erfpachtcontracten langs de Zuidas.

De Amsterdamse wethouder D. Stadig (stadsvernieuwing) gaat dit voorstel voorleggen aan de Amsterdamse gemeenteraad. Stadig vindt de Zuidas “een dusdanig interessant stuk grond” dat hij niet wil dat dit wordt doorverkocht aan grote projectontwikkelaars. “De Zuidas is een zeer actieve plek”, zegt zijn woordvoerder. “De gemeente hoeft niets te doen en de bedrijven stromen al toe. De gemeente moet daar zelf actief de hand in hebben, zodat de stad er ook van kan meeprofiteren.”

De gemeente verwacht dat de Zuidas een toplocatie voor kantoren wordt. De Zuidas is het gebied langs de A10 in de stadsdelen Buitenveldert, Rivierenbuurt en Zuid. Het World Trade Centre (WTC), het Atrium, de gerechtelijke diensten, de Vrije Universiteit en de Rai zijn er al gevestigd. ABN Amro bouwt er zijn hoofdkantoor en ook ING gaat hier zijn hoofdkantoor vestigen.