Aantal branden gestegen

DEN HAAG, 10 OKT. Het aantal branden in Nederland is sinds de jaren negentig voor het eerst fors gestegen. In 1996 woedden er 55.000 branden, bijna twintig procent meer dan in 1995. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale schade van de branden bedraagt 1,2 miljard gulden, zeventien procent meer dan in 1995.

Vooral het aantal buitenbranden (berm-, bos- en heidebranden) steeg in 1996 sterk: zestig procent ten opzichte van 1995. In de helft van deze gevallen bleek opzet in het spel. In twee jaar tijd was sprake van een verdubbeling van het aantal buitenbranden, mede door de droogte, aldus het CBS.

Het CBS-totaal van 1,2 miljard gulden schade strookt met de cijfers van de verzekeringsmaatschappijen, aldus woordvoerder G. Kloosterboer van het Verbond van Verzekeraars. Wat betreft de verzekerde schade bleven 1995 en 1996 over de hele linie echter redelijk constant. Het aantal grote branden (met een schade van rond de 2 miljoen gulden) nam wel toe. De totale schade steeg daardoor van 600 miljoen gulden in 1995 tot 900 miljoen gulden in 1996 (ANP)