WINKEL-TOP TIEN

Wat zijn de 'hipste' winkels van Nederland? Emily de Haseth-Möller (42), werkzaam bij het Nederlands Mode Instituut en divisie-manager van het modemerk Another Woman, maakte een keuze. De Haseth-Möller studeerde begin jaren tachtig af aan de Mode-academie Montagne in Amsterdam. Na haar studie werkte zij enige tijd als assistente voor Frans Molenaar.

1. DKNY (Donna Karan New York), P.C. Hooftstraat, Amsterdam. De eerste winkel waar ik naartoe ga als ik iets moois wil kopen. Het concept verbleekt wat, maar ik heb begrepen dat ze dat weer aan het herstructureren zijn. De kleding lijkt vaak wat saai, maar qua coupe, belijning, kleur en pasvorm is het uitzonderlijk mooi. En: voor alle leeftijden.

2. Armani P.C. Hooftstraat, Amsterdam. De zaak is net geopend en ik ben er heel blij mee. De kleding is minder stijlvol dan die van DKNY, maar toch heel mooi qua belijning, stof en coupe. Het gaat om hele alledaagse, maar toch verrassende en smaakvolle kleding.

3. Reflexions P.C. Hooftstraat, Amsterdam. Uniek in Nederland. Verkoopt kleding van zo'n beetje alle topontwerpers in de wereld en waagt het toch om daarvan weer een eigen beeld te maken. Het is een hele dure winkel waar ik enorm veel inspiratie opdoe.

4. Replay In Magna Plaza, Amsterdam. Mooi casual. Hip, veel kleur. Veel meer in het spijkerbroekenbereik. Niet zozeer mooi en vooruitstrevend, maar trendy. De kleding is bedoeld voor jonge mensen, maar ook ik vind er dingen van mijn gading bij.

5. Laundry Industry Van Baerlestraat, Amsterdam. Een mooie basic, voor veel leeftijden toegankelijk. Laundry Industry heeft veel oog voor detail - losse items bijvoorbeeld - maar als je het concept wilt kopen, is het ook mooi. Niet goedkoop.

6. Hennes en Mauritz Vijzelstraat, Arnhem. Heeft goedkope versies van dingen die je in de modebladen tegenkomt. De kwaliteit is niet al te best, maar de kleding is spotgoedkoop. Als je de H&M-kledingcombineert met die van bijvoorbeeld Karan of Armani zie je er fantastisch uit. 7. Zipper Huidenstraat, Amsterdam. Tweedehandswinkel in de Jordaan. Fantastisch assortiment van alle decennia: kanten jurkjes, leren jacks met veel ritsen, noem maar op. Niet supergoedkoop, maar wel minder duur dan in al die andere winkels waar dit soort dingen wordt nagemaakt.

8. Wonder Woman Palace Promenade, Scheveningen. Is heel hip - eigenlijk meer voor 14- tot 16-jarigen - maar heeft wel hele leuke dingen; rare broeken, leuke T-shirts, feestelijke uitgaanskleding. Mensen van mijn leeftijd combineren kleding van Wonder Woman met de betere merken kleding. En: geen geld.

9. Miss Selfridge Grote Houtstraat, Haarlem. Vernieuwend. De allereerste polyester stretchbroek met wijde pijpen heb ik daar gekocht - voor 89 gulden, geloof ik. Leuk voor ondergoed en accessoires: oorbellen, brilletjes, kettingen, fantastische jacks. Weer goed te combineren met dure dingen.

10. Shoebaloo Koningsplein, Amsterdam. Op schoenengebied een van de besten. Heb er nooit een miskleun gehad. Je kunt er laarsen van 200 gulden kopen, maar ook voor 750 gulden. Het is hip en internationaal; als er nieuwe trends zijn, liggen ze daar. Zeer vooruitstrevend.