Voorkeur; Muziek

ALFRED BRENDEL De pianist Alfred Brendel opent 12 okt 20u15 in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw de serie Meesterpianisten in dit seizoen met een recital met muziek van Busoni (Elegie nr 3 en nr 6), Liszt (oa Nuages gris en Sonetto 104 del Petrarca), Schumann (Fantasie in C op 17) en Haydn (Sonate in G).

OTTO KETTING Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt olv Ed Spanjaard Kom, over de zeeën en For moonlight nights van Otto Ketting, omlijst door Le tombeau de Couperin van Ravel en Medea van Samuel Barber. 10 okt 20u15, 12 okt 14u15 De Doelen Rottterdam; 11 okt 20u15 Dr. Anton Philispzaal Den Haag, tijdens het aan Otto Ketting gewijde Festival In de Branding.

DE JONGE BACH Meesterwerken van de jonge Bach staan op het programma van een serie concerten van koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging olv Jos van Veldhoven: de Brandenburgse concerten 4 en 6, het Vioolconcert in a kl (solist: Johannes Leertouwer) en vocale muziek als de cantates Der Herr denket an uns en Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit, het terzet Ach, wir bekennen unsre Schuld en het motet Lobet den Herrn, alle heiden. 10 okt 20u15 Geertekerk Utrecht; 11 okt 20u15 Yakultzaal Beurs van Berlage Amstrerdam; 12 okt 20u15 Grote Kerk Naarden; 14 okt 2ou15 De Vereeniging Nijmegen.

BENNY GOLSON Hij componeerde prachtige jazzstandards als 'Whisper Not' en 'I remember Clifford', maar ging voor het brood op de plank steeds meer voor tv-series schrijven, bijvoorbeeld 'M*A*S*H' en 'Mission Impossible'. Dat hij ook een heel bijzondere saxofonist was zullen oudere jazzliefhebbers echter niet vergeten zijn. 9 okt BIMhuis Amsterdam.

JAZZMARATHON De 23e aflevering heeft elke dag zes attracties. Vrijdag 10 okt zijn o.a. het duo Jim Hall/Scott Colley, het Metropole Orkest o.l.v. Maria Schneider en het Paul Weiling trio met slide-gitarist Dave Tronzo te horen. Voor 11 okt staan op het programma: de Mario Pavone Band, het 'Science Project' van gitarist Vernon Reid en Ceylan Utlu met een compositie-opdracht. 12 okt begint het programma al om 16u met o.a. het kwintet van pianiste Myra Melford, het Porgy & Bess-project van Joe Henderson en Jazz Trash: Ellery Eskelin. Sommige onderdelen 'gaan' twee keer zodat iedereen alles kan horen en zien. 10 t/m 12 okt Oosterpoort Groningen. Inl 050-3131044.

LOUDON WAINWRIGHT III De grapjas onder de Amerikaanse singer/songwriters liet zich op zijn nieuwe cd 'Little Ship' afbeelden in een rubberbootje, peddelend met een ukelele terwijl vlak achter hem een enorme oceaanstormer opdoemt. Als dat maar goed gaat. 9 okt Melkweg, Amsterdam.

THE OUTSIDERS Wally Tax is terug. 10 okt Paradiso, Amsterdam, 11 okt Effenaar, Eindhoven, tournee t/m eind nov.

BILL WYMAN De 'stille Stone' roert zich, met in zijn Rhythm Kings onder anderen Gary Brooker, Georgie Fame, Albert Lee en Peter Frampton. 13 okt Paradiso, Amsterdam (uitverkocht).