Voorkeur; Galerie

LOODWICKS PRESS IMAGES Met het doel de twintigste eeuw in Rusland in beeld te brengen aan de hand van familie-albums, reisde in 1996 een team van medewerkers van het fameuze fotopersbureau Loodwicks Press Images per trein door Siberië en bezocht daar verschillende families. Zo ontstond de serie 'Snapshot History'. In Galerie Fotomania is een van de projecten die uit uit deze bezoeken resulteerde te zien onder de titel 'Conception Sites'. In tegenstelling tot de westerse gewoonte de geboortedag te vieren, eert men in Siberië jaarlijks de plek waar de conceptie heeft plaatsgevonden. Koppels met een kinderwens vrijen in de buitenlucht vanuit het traditionele bijgeloof dat het nageslacht sterk, gezond en gelukkig zal zijn. Te zien zijn zestig tweeluiken waarop de verwekkingsplek en bijbehorende persoon in beeld zijn gebracht. T/m 19 okt. Hoornbrekersstraat 22, Rotterdam. Wo t/m zo 12-17u.

Tegelijkertijd is in Galerie Aschenbach eveneens uit de serie 'Snapshot History' het project 'States' te zien. Aan de hand van zestien fotografische portretten van Russische burgers wordt een beeld gegeven van de Russische geschiedenis in het algemeen. T/m 1 nov. Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

METAFOREN VAN RUIMTE EN TIJD Vier kunstenaars bogen zich in opdracht van de Stichting Bruggelings over het Flevolandse landschap en vroegen zich af hoe dit zich in de toekomst zou kunnen ontwikkelen. 'Metaforen van ruimte en tijd' is een tentoonstelling die een kritische blik wil werpen op de omgang met de ruimte van stad en landschap, zoals de aanleg van een vliegveld of snelweg. Met werk van Vincent Francois, Jan van de Pavert, Paul Perry en Jouke Kleerebezem. De Paviljoens, Odeonstraat 5, Almere. Di t/m zo 12-17u.

PRIMARY COLORS Galerie Barbara Farber heet voortaan Galerie Barbara Farber-Rob Jurka en is verhuisd naar Singel 28. Barbara Farber heeft Nederland verruild voor Zuid-Frankrijk en gaat daar een nieuwe galerie beginnen. Haar assistent Rob Jurka neemt het roer in Amsterdam over. De eerste tentoonstelling op de nieuwe locatie heet 'Primary Colors-Art From Los Angeles' en toont abstract werk van zes in Los Angeles wonende en werkende kunstenaars: Michelle Fierro, Dennis Hollingsworth, Paul McCarthy, John Millei, Damian Moppett en Aaron Parazette. T/m 6 nov. Di t/m za 13-18u.

MARC HAVERKORT In Galerie Liesbeth Lips is werk te zien van performancekunstenaar Marc Haverkort. De kunstenaar speelt zelf de hoofdrol in veel van zijn werken, zoals een video waarin hij in een kerk ronddanst en foto's waarin hij zich in allerlei vreemde houdingen wringt. Daarnaast bouwde hij een installatie met filmprojecties in een klerenkast en nodigt hij de bezoeker uit grammafoonplaten uit lang vervlogen tijden te draaien. T/m 26 okt. Rochussenstraat 81A, Rotterdam. Vr t/m zo 14-17u.

MARTIJN TE WINKEL Galerie Delta toont werk van de dit jaar afgestudeerde kunstenaar Martijn te Winkel. Zijn serie 'Marilyn' bestaat uit foto's en posters van filmster Marilyn Monroe, die hij met verf, viltstift en pen heeft bewerkt. Zijn collage-achtige werken hebben vaak een ironische ondertoon. T/m 25 okt. In dezelfde periode is in Delta werk te zien van de fotorealistische schilders Robert Cottingham, Ralph Goings en John Salt. Oude Binnenweg 113, Rotterdam. Di t/m za 11-17u.

LITOUWEN Galerie Oele en Wetering Galerie hebben gezamenlijk een tentoonstelling georganiseerd met schilderijen en tekeningen van de Litouwse kunstenaars Vygantas Paukste en Ricardas Vaitekunas. T/m 12 nov. Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Di t/m za. 13-18u. Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.

EN VERDER Een installatie van Tim Benjamin en Simon Fernando t/m 23 okt. in Art Kitchen, Herengracht 160, Amsterdam; Berend Strik en Matthijs Bouw t/m 8 nov. bij Galerie Fons Welters in Amsterdam; Schilderijen en objecten van Gerald Hali en Ron Hooghiemstra t/m. 8 nov. bij Loerakker Galerie in Amsterdam; Schilderijen van Martina Klein t/m 15 nov. bij Slewe Galerie in Amsterdam; 'Beautiful People' is een tentoonstelling met foto's van Rogier Alleblas en Ronald Wassen in Galerie Artimediair. T/m 31 okt. Prinsegracht 10, Den Haag; Jerry Keizer en Peter Otto exposeren t/m 5 nov. bij Galerie Nouvelle Images, Westeinde 22, Den Haag; Recent werk van o.a. Arno Kramer, Armando en Abby Heynen op de tentoonstelling Mix 1 in Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, Haarlem. T/m 26 okt.