VN: Oost-Slavonië nog niet naar Kroatië

NEW YORK, 9 OKT. De Verenigde Naties weigeren Kroatië de soevereiniteit over Oost-Slavonië terug te geven, omdat het “geen pogingen” heeft gedaan tot een verzoening met de daar levende Kroatische Serviërs te komen. De VN bekijken begin volgend jaar of de omstandigheden dan rijp zijn voor een herstel van het Kroatische gezag.

Dat schrijft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, in een rapport aan de Veiligheidsraad.

Oost-Slavonië is het laatste deel van het gebied dat de Kroatische Serviërs tijdens de oorlog in 1991 veroverden. Het gebied staat onder controle van de Verenigde Naties. Op grond van een in 1995 gesloten akkoord moet die controle dit jaar weer in handen van de Kroatische regering worden gelegd, na het vertrek van de laatste militairen, militaire waarnemers en politiemannen van de VN.

Als de Veiligheidsraad de aanbeveling van Kofi Annan opvolgt, krijgt Kroatië echter pas op zijn vroegst begin volgend jaar de controle over Oost-Slavonië in handen. De laatste fase van de terugtrekking van de VN-soldaten kan vanaf 15 oktober doorgaan. Maar Annan vraagt in zijn rapport de vierhonderd man civiele politie en de honderd militaire waarnemers niet te laten vertrekken. Zij moeten volgens hem tot zeker 15 januari volgend jaar in het gebied blijven.

De Kroaten hebben die vertraging te danken aan hun eigen “gebrek aan politieke wil” om in Oost-Slavonië een daadwerkelijke verzoening tussen Kroaten en Serviërs op gang te brengen, zo schrijft Annan in zijn rapport. “De Kroatische daden - niet woorden - over de afgelopen twee maanden laten aanzienlijke tekortkomingen en een gebrek aan politieke wil zien”, aldus Annan. Kroatië heeft goede vooruitgang geboekt op formeel-technisch gebied, zoals bij de opbouw van formele staatsinstellingen. Maar het heeft te weinig gedaan om het vertrouwen te winnen van de Kroatische Serviërs in de regio, om pesterijen te voorkomen en om een soepele overgang te bereiken. (Reuter)