VHP-voorzitster: 'Niet in verleden blijven hangen'

Miriam Notten is de nieuwe voorzitter van de vakbond voor hoger personeel VHP. De 31-jarige marketingmanager moet de VHP afhelpen van het 'grijze-mannenimago'.

HOUTEN, 9 OKT. Ze is 31 jaar, marketingmanager bij Signaal Communications en sinds vorige week voorzitter van de vakorganisatie voor hoger personeel VHP. Miriam Notten gaat de komende jaren leiding geven aan een werknemersclub die steeds vaker voorop loopt als het gaat om vernieuwend arbeidsvoorwaardenbeleid - waar termen als employability en prestatiebeloning al jaren in CAO-voorstellen worden gebruikt. Maar de VHP is ook een organisatie die jarenlang is geteisterd door interne ruzies en publicitair uitgevochten strubbelingen. Eerder dit jaar stapte het voltallige bestuur nog op, omdat men het niet eens kon worden over de nieuwe structuur van de organisatie.

Wat bezielt een 31-jarige, met een leuke, drukke baan, om voorzitter te worden van een vakorganisatie als de VHP?

Notten: “Als je ideeën hebt en je wilt ergens over meepraten, is het volgens mij zinvol een manier te zoeken om ook iets met die ideeën te kunnen doen. De beste stuurlui staan natuurlijk aan de wal, maar ik vind het prettiger om niet aan de kant te blijven staan. Er gebeurt zoveel op het gebied van de arbeidsmarkt. Dan lijkt het me verstandig als ook jongeren daar vanaf het begin bij betrokken te zijn.

“Toen ik 25 jaar was, ben ik gaan werken bij Signaal. Toen ben ik ook lid geworden van de VHP. Voor mij was het logisch lid te worden van een vakbond. Ik heb vier jaar lang gevaren bij de koopvaardij en daar was het gebruikelijk om al op school lid te worden van de vakbond voor zeevarenden, FWZ. Zo'n lidmaatschap is heel zinnig. Je gaat de hele wereld over. Als er dan ergens iets gebeurt, zorgt de FWZ voor je. Dat is heel prettig als je schip aan de ketting wordt gelegd en je geen kant uitkunt.”

Waarom heeft u toen gekozen voor de VHP?

“De filosofie van de VHP spreekt me aan. De gedachte dat je respect en waardering toont voor je gesprekpartners, dat je probeert met overleg dingen te bereiken. Wat ik ook belangrijk vind is dat de VHP gericht is op de toekomst, dat er niet de neiging bestaat om als vakorganisatie te blijven hangen in het verleden.”

Anders dan bij de FNV of het CNV moet de voorzitter van de VHP die functie in zijn of haar vrije tijd vervullen. Bij Signaal heeft u een werkweek van 40 uur. Is die combinatie wel vol te houden?

“In de eerste plaats wordt de voorzittersfunctie bij de VHP anders ingevuld dan bij de FNV bijvoorbeeld. Bij ons kun je het bestuur het beste vergelijken met een raad van commissarissen. Het dagelijkse werk wordt gedaan door de werkorganisatie, waar Peter Borgdorff net als nieuwe directeur is aangetreden. Het bestuur is er vooral voor toetsing en voor de grote lijnen. In het bestuur zitten nu negen mensen, van wie er zeven overdag een baan hebben. Dus we moeten het allemaal hebben van de avonduren. Ik ga ervan uit dat deze functie me ongeveer twee avonden in de week kost. Al moet ik zeggen dat ik dat de afgelopen twee weken al ruim heb overschreden.

“Zelf vind ik het binnen het bestuur een prachtige combinatie zo. Het is juist goed als bestuurders ernaast gewoon werken, omdat ze dan een goed beeld hebben van wat er in de bedrijven gebeurt. Mijn eigen werkgever is heel positief over mijn voorzitterschap. We hebben er ook tevoren over gesproken, over wat het zou inhouden.”

U bent de eerste vrouw die voorzitter wordt van de VHP, een organisatie die evenals de meeste vakbonden nog het imago heeft van een mannenbolwerk. Bovendien bent u als voorzitter het jongste lid van het bestuur. Hoe reageren de leden van de VHP op uw benoeming?

“Voor mezelf maakt het niets uit dat ik nu als eerste vrouw voorzitter wordt. Ik heb daar geen speciaal gevoel bij. De leden ook niet, volgens mij. Bij de koopvaardij zit je als vrouw ook tussen overwegend mannen en bij Signaal is dat net zo. Ieder meisje dat op haar zeventiende kiest voor een pakket met exacte vakken weet dat ze verder weinig vrouwen zal tegenkomen.

“Op mijn leeftijd heb ik ook geen kritiek gekregen. Mensen vinden het alleen maar leuk. Ik zou het prettig vinden als er meer jongeren naar de VHP kwamen, als ze beseften dat onze vakbond er niet alleen maar is om problemen op te lossen, maar vooral om mensen te helpen zichzelf te ontplooien.”

Presidenten en premiers streven er meestal naar om in de eerste honderd dagen van hun ambtstermijn de belangrijkste plannen en maatregelen op de rails te zetten. Zult u dat ook zo doen?

“Ik hoop dat dat niet nodig zal zijn. Eerst flink scoren om daar dan vervolgens op te moeten blijven teren, dat past niet bij mij. Ik wil mijn eigen plan trekken en me niet laten regeren door de buitenwereld.”