Verslaggever moet staat en FNV betalen

AMSTERDAM, 9 OKT. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries moet een schadevergoeding betalen aan de staat en aan de vakcentrale FNV. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank gisteren bepaald.

De Vries heeft in zijn televisieprogramma informanten van het Landelijk Rechercheteam (LRT) onvoldoende onherkenbaar gemaakt. Ook heeft hij in de uitzending te veel details van nog lopende onderzoeken besproken. De Vries moet de FNV een schadevergoeding van 34.975 gulden betalen, omdat de vakcentrale door hem in een aankondiging van zijn programma in verband werd gebracht met een corruptieschandaal.

De Vries heeft in december vorig jaar twee televisieuitzendingen gemaakt die gebaseerd waren op informatie afkomstig van diskettes, die in de nacht van 15 op 16 december 1996 waren gestolen uit het gebouw van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Zeist. Op die diskettes stonden gesprekken van het Landelijk Rechercheteam (LRT) met informanten. Het ging om informatie die nog niet op juistheid was onderzocht. De Vries heeft volgens de rechtbank details prijsgegeven over drie informanten, waardoor zij voor ingewijden herkenbaar werden.

De rechtbank verwierp het argument van De Vries dat de informatie al bekend was in het criminele milieu, omdat de diskettes immers gestolen waren. “Publicatie in een landelijk uitgezonden televisieprogramma (...) is echter heel wat anders dan bekendheid door het mogelijkerwijs van hand tot hand gaan van de gestolen informatie. Bovendien zijn er vele milieus”, aldus de rechtbank.

Peter R. de Vries moet ook de FNV betalen, omdat hij zonder een slag om de arm te houden in de aankondiging van zijn programma had gesproken van “een corruptieschandaal bij de FNV”. Ook die aantijging was gebaseerd op informatie op de diskettes. De Vries had de FNV op dat moment nog niet om commentaar gevraagd.

De rechtbank bepaalde dat de uitzending zelf wel rechtmatig was. In die uitzending werd duidelijk dat de beschuldiging dat een vakbondsbestuurder corrupt zou zijn, afkomstig was van één bron.

Een woordvoerder van de KLPD kan niet zeggen hoe hoog de schadevergoeding zal zijn die de staat zal eisen.