Trends

Enkele modetrends voor de komende seizoenen op basis van analyses van het Nederlands Mode Instituut:

VROUWEN, winter 1997

Kleuren Inktblauw, petrol, limoengroen, rood, oranje, gebroken wit, oud roze, paars.

Stijlen Menswear: Heeft mannenkleding als uitgangspunt. Casual kostuums, camel overjassen, kasjmieren coltruien en kleine motorjacks. Arts & Craftwear: Nostalgische kleding. Oma-onderjurken, T-shirts met lange mouwen en truien met bloemmotieven. Designwear: Een 'vooruitblik op het jaar 2000, met een knipoog naar de jaren zestig'. Veel breisels en sweats, voorzien van royale diagonale strepen. Fijne stoffen en ribjerseys met een sponzig karakter. Decowear: Geïnspireerd op de pracht en praal van militaire parades. Sportieve broekpakken, avondjurken met gespen, schouderbeugels en halssluitingen.

HEREN, winter 1997 Kleuren Paars, inktblauw, petrol, oceaangroen, limoengroen, caramel, grijs.

Stijlen Sharpwear: Kleermakerskostuums, van de James Bond-suits tot de kledingstijl van de Amerikaanse hustlers en dealers. Shirts in garagestijl, oversized jassen. Workwear: Werkkleding met de uitstraling van de jaren vijftig: monteurjacks en uniformen van personeel in Amerikaans fastfood- restaurants. Thermische truien en sweatshirts van bontachtige materialen. Campuswear: Gekleurde mannenpakstoffen die zijn geïnspireerd op de interieurstoffen uit de jaren zestig. Wijde, lange polokraagtruien. Countrywear: Traditionele Engelse ruiten gecombineerd met rustieke tweeds.

VROUWEN, zomer 1998 Kleuren Grijs, groen, blauwgrijs, bruinrood, oker, inktblauw, moccabruin, kersenrood.

Stijlen Zen-de-luxe: Wijd gesneden kledingstukken, die laag over laag worden gedragen. A-symmetrische V-halzen en diagonale doorsnijdingen. Eighties girl: Sobere mannenpakken in strakke vrouwelijke snit vormen de androgyne basis voor de Eighties Girl. Hoekige revers en éénknoopssluiting, strakke stretchbroeken. Princess Trash: Mierzoete romantiek met een anarchistische look. Kant met stretch en plastics met bloemenborduursel. Technicolour Classics: Geïnspireerd op de jaren-zeventig-look. Rechte broeken, korte rokken, mouwloos of korte mouwen.

HEREN, zomer 1998 Kleuren Grijs, bruinrood, oker, mosgroen, paars, inktblauw, citroengeel.

Stijlen Modern nature: kostuums in zachte materialen en minimale styling. Mouwloze truien en katoenen broeken die het midden houden tussen klassiek en casual. Farm Boy: Landelijke kleding met een tweedehands uitstraling. Veel ruiten en oma-bloemetjes, krappe truien met polo kragen en opgestikte zakken. Tribal Surfer: 'trashy' look. Ruime shorts en shirts, kleding met een etnische uitstraling, djelleba-tunieken en folkloristische accessoires. Impecable exotic: op maat gesneden éénknoopscolberts en pantalons met vlijmscherpe persmouwen. Safaristijl met militaristische details.