Ter bescherming aanvallers; Voetbalbond stelt sliding ter discussie

ROTTERDAM, 9 OKT. De sliding in het voetbal wordt verboden. Dat heeft Sepp Blatter, secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond FIFA, gisteren voorgesteld. “In het voetbal van de toekomst moet de sliding verdwijnen”, zei Blatter in een vraaggesprek met het Duitse persbureau SID. “ Het mag niet zo zijn dat spelers als Marco van Basten, Rudi Völler en Ronaldo kapot geschopt worden. Dat zijn namelijk de spelers waar de supporters voor naar het stadion komen.”

In de International Board, de spelregel-commissie van de FIFA, is een voorstel voor het verbieden van de sliding al tweemaal besproken. “De eerste keer werd het idee weggehoond, maar de tweede maal kwam er al een discussie op gang. Het plan wordt in maart 1998 nogmaals uitgebreid besproken. De agressie in het voetbal moet worden teruggebracht”, aldus Blatter.

Het verbieden van de sliding, de poging om met een glijdende beweging de bal te bemachtigen, is daarvoor volgens Wim Rijsbergen, trainer van FC Groningen, niet de oplossing. “Lichamelijk contact hoort bij het voetbalspel. Een duel is niet uit te bannen. Als de sliding wordt verboden, kun je net zo goed gaan korfballen. Het is net zoiets als het verbieden van auto's op de snelweg om ongelukken te voorkomen.”

Volgens Rijsbergen, die in zijn loopbaan als voetballer de sliding niet schuwde, is het aan de scheidsrechters om hard spel aan te pakken. “Tegen een tackle op het lichaam van een speler moet worden opgetreden. In onze wedstrijd tegen Ajax kreeg Leonardo de rode kaart wegens een tackle van achteren op Hoekstra. Met zulke kaarten heb ik geen moeite.”

Maar voetbal zonder slidingen wordt een veredeld zaalvoetbalspel, zegt Rijsbergen. “Van een goed uitgevoerde sliding op de bal kan ik genieten. Als er niet meer naar de bal mag worden gegleden, heb je in de toekomst alleen snelle spelers nodig, want de sliding is een middel om je te herstellen wanneer je te laat bent in het duel. In Engeland kunnen ze wel ophouden.”

Ook Berti Vogts ziet niets in het voorstel van Blatter. “Bij voetbal horen één-tegen-één duels”, zegt de Duitse bondscoach. “Ik heb nooit de loopbaan van een spits beëindigd. Jürgen Kohler trouwens ook niet.”

Uit het in 1995 verschenen onderzoek Sportblessures nader uitgediept blijkt dat de enkelblessure, vaak veroorzaakt door de sliding op de benen, een veelvuldig voorkomende kwetsuur is. Per duizend uur veldvoetbal deden zich in Nederland 5,5 blessures voor. Daarmee was veldvoetbal na zaalhandbal, zaalvoetbal, veldhockey en karate/taekwondo de meest blessuregevoelige sport. Vierendertig procent van de bijna 800.000 blessures in het veldvoetbal waren in 1995 enkelblessures.

Behalve een verbod op de tackle wil Blatter nog meer wijzigingen doorvoeren. In de toekomst moet het voor doelmannen verboden worden om een kopbal van een eigen speler in de handen te nemen. Blatter hoopt dat deze regel volgend jaar al bij het WK in Frankrijk van kracht is.