Stripdagen in Breda; Phil IJzerdraad ontmoet Agent 327

Stripdagen, het Turfschip, Chasséveld Breda. Za en zo 10-17u. Toegang ƒ 10, voor mensen kleiner dan 1,5 m ƒ 5. Inl 076 5415990

Het Jubileumboek (geb. 80 pag) kost tijdens de Stripdagen ƒ 9,95, daarna ƒ 14,95.

Bij Stripwinkel Lambiek, Kerkstraat 78, Amsterdam, is veel werk van Peter Pontiac te vinden. Inl 020 62675413

Stripverhalen stonden vroeger in een kwaad daglicht. Het waren in de ogen der rechtschapenen domme verhaaltjes die met weinig woorden en veel plaatjes de lezer, vooral de jeugd, lui zouden maken en zouden afstompen. Die slechte naam heeft jong en oud niet weerhouden massaal te kiezen voor de comicbooks. Op de diverse stripdagen die Nederland rijk is, lopen acht- tot tachtigjarigen te grasduinen.

Nog steeds behoren Suske en Wiske en Kuifje temidden van het steeds groeiende aanbod strips tot de populairste beeldverhalen. Kuifje heeft zelfs zijn intrede in de beleggerswereld gedaan: voor een origineel exemplaar, met harde kaft, uit de jaren vijftig wordt al gauw zo'n ƒ 950 gevraagd (en neergeteld). De dood van Sjef van Oekel heeft tot nu toe niet geleid tot een grotere vraag naar de avonturen van deze sympathieke chaoot, al is een door Dolf Brouwers gesigneerd exemplaar wel verheven tot collectors-item. In Frankrijk heet Sjef van Oekel Leon le Terreur. Er zouden plannen zijn een televisie-serie van deze strip te maken.

Wie van stripverhalen en alles wat daarmee heeft te maken houdt, moet komend weekeinde naar Breda afreizen. Daar worden in het Turfschip de Stripdagen gehouden. Het motto dit jaar is: 'Dertig Jaar Het Stripschap'. Ter gelegenheid van deze verjaardag zal er een éénmalige prijs worden uitgereikt, de Trentenaire. De bekende tekenaar en illustrator van onder meer kinderboeken, Thé Tjong-Khing zal deze prijs, een sculptuur en een oorkonde, krijgen voor zijn hele oeuvre. De jaarlijkse Stripschapprijs gaat dit jaar naar Peter Pontiac, bekend van bijvoorbeeld het album De pen en het zwaard. Voor de stripdagen is ook een jubileumboek over het Stripschap en dertig jaar strips samengesteld. De 45ste verjaardag van het Donald Duck Weekblad in Nederland zal worden gevierd met een showprogramma en een filmprogramma met Disney-cartoons.

Stripdagen zijn de ideale plek om mede-fans te ontmoeten. Je kunt er heuse striptekenaars tegen het lijf lopen en lekker langs kraampjes met dozen vol strips banjeren. Wie vaker deze bijeenkomsten bezoekt, gaat de lezers van bepaalde strips herkennen. Net zoals de baas op zijn of haar hond gaat lijken, gaan veel striplezers trekken van hun held vertonen. Zo lijkt de man die met een cowboyhoed op in een oude doos met toegeknepen ogen naar een nog missend deel uit zijn Lucky Luke serie speurt, sprekend op Phil IJzerdraad. Een schichtige man in lange regenjas loopt rond met de Stemkwadrater van Agent 327 onder zijn arm. Een kantoorklerk met een zware bril droomt weg bij een comic waarin zijn gevleugelde held het kwaad een gevoelige nederlaag toebrengt. Ook de mensen die de stripwinkels bemannen, krijgen gaandeweg iets karikaturaals over zich. Eigenlijk is een stripdag een bewegend stripverhaal, een tekenfilm die hoognodig eens aan het papier moet worden toevertrouwd.