'Schaderegeling bij blokkades'

BRUSSEL, 9 OKT. De werkgeversvereniging VNO-NCW pleit voor een Europese regeling die transportbedrijven de kans biedt schade als gevolg van wegblokkades te verhalen. Volgens voorzitter Blankert kosten de blokkades de Nederlandse transporteurs handenvol geld. Op dit moment is het uiterst moeilijk schade vergoed te krijgen, zei hij gisteren in Brussel.

VNO-NCW wijst op de blokkade-acties eind vorig jaar in Frankrijk. Nederlandse transporteurs leden daardoor een verlies van circa 55 miljoen gulden.

Pogingen om dit geld op Frankrijk te verhalen, zijn tot dusver zonder succes gebleven. Volgens Blankert moeten de EU-landen onderling afspraken maken om wegblokkades te voorkomen en om eventuele schade afdoende te kunnen verhalen. NCW-VNO doet een beroep op de EU-ministers van Transport om aandacht aan de zaak te besteden. (ANP)