Sancties van V-raad tegen Sierra Leone

NEW YORK, 9 OKT. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren sancties afgekondigd tegen de West-Afrikaanse staat Sierra Leone. Nigeria bombardeerde gisteren het hoofdkwartier van het militaire regime in de hoofdstad Freetown.

De sancties houden in dat leden van de militaire junta en hun families het land niet mogen verlaten. Verkoop van legermaterieel en olie aan Sierra Leone is verboden. Olietransporten voor humanitaire doeleinden moeten door de VN worden goedgekeurd.

De Veiligheidsraad eist het aftreden van majoor Johnny Paul Koroma, die in mei de democratisch gekozen president Ahmed Tejan Kabbah verjoeg. Koroma heeft aangekondigd tot het jaar 2001 aan de macht te willen blijven. Kabbah vroeg vorige week de Algemene Vergadering van de VN in een emotioneel pleidooi “zijn natie te redden”.

Het unanieme besluit van de Veiligheidsraad versterkt de economische blokkade die eind augustus al tegen Sierra Leone werden afgekondigd door de West-Afrikaanse Economische Gemeenschap (ECOWAS). Een West-Afrikaanse vredesmacht onder leiding van Nigeria ziet toe op handhaving van die blokkade. Begin september vielen 31 slachtoffers toen de Nigerianen koopvaardijschepen bombardeerden die in strijd met het embargo werden uitgeladen in de haven van Freetown.

De sancties tegen Sierra Leone zijn van onbeperkte duur. Sergej Lavrov, de Russische ambassadeur bij de VN, beklemtoonde dat het - in een kennelijke verwijzing naar de langdurige sancties tegen Irak - Russisch beleid is om een termijn aan sancties te verbinden. In geval van Sierra Leone wil Rusland een uitzondering maken, aldus Lavrov. Gisteren voerde de Nigerianen een bombardement uit op het hoofdkwartier van de militaire junta in Freetown. Daarbij zouden ten minste vier mensen zijn omgekomen en 28 gewonden zijn gevallen. Een woordvoerder van de junta zei gisteren dat “Sierra Leone en Nigeria zich nu in staat van oorlog bevinden”. Hij stelde aanvallen op de grondtroepen van de West-Afrikaanse vredesmacht in Sierra Leone in het vooruitzicht. (AFP, Reuter)