Renteverhoging VS gevreesd; Waarschuwing van Greenspan drukt koersen

NEW YORK, 9 OKT. De koersen van aandelen en obligaties zijn in de Verenigde Staten en Europa gedaald na uitspraken van Alan Greenspan. De voorzitter van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, waarschuwde gisteren voor “onrealistisch” hoge koersen.

Greenspan voegde daaraan toe dat het tempo van de huidige economische groei in de Verenigde Staten “niet te handhaven is”. De centrale bankier sprak voor de begrotingscommissie van het huis van afgevaardigden. Volgens Greenspan is hogere inflatie op den duur onvermijdelijk. In de afgelopen jaren is er weinig inflatiedruk geweest, maar sinds kort lijkt de productiviteitsgroei geen gelijke tred meer te houden met de economische groei. Dat kan volgens de voorzitter tot hogere looneisen en kans op hogere inflatie leiden.

Gistermiddag leidden Greenspans uitlatingen in Europa tot een ommezwaai op de effectenbeurzen, waar winst omsloeg in koersverlies. Vanmorgen gingen aandelen en obligaties verder naar beneden. Rond het middaguur stond de AEX-index op een verlies van 0,75 procent. Londen noteerde een derde procent lager, Frankfurt noteerde 2 procent lager en Parijs 0,2 procent. In New York daalde het Dow Jones-gemiddelde met ruim 1 procent tot 8.095 punten.

De koers van de Amerikaanse dollar bleef onberoerd. Hoewel een renteverhoging in de VS de dollar aantrekkelijker kan maken, wachtten beleggers vanmorgen op de uitkomst van de tweewekelijkse beleidsvergadering van de Duitse centrale bank, de Bundesbank. In de Duitse pers circuleerde het bericht dat in de top van de Bundesbank een meerderheid voor een verhoging van de geldmarktrente in Duitsland zou zijn. De uitspraak van de Bundesbank werd na het middaguur verwacht.

In een toespraak aan Stanford University begin september legde Greenspan een verband tussen hogere koersen en mogelijke stijging van prijzen van goederen en diensten. Volgens Greenspan leert het verleden dat de twee dikwijls samengaan. De uitlating van gisteren over de “onrealistische” stijging van de aandelen werd dan ook opgevat als een waarschuwing aan de markten.

Zowel de obligatie- als de aandelenkoersen daalden gisteren direct vanaf het begin. Beleggers vrezen dat de Federal Reserve nu extra gespitst is op hogere inflatie en op een van de volgende bijeenkomsten van het beleidsbepalend comite van de Fed, de Federal Open Market Committee (FOMC), de rente kan verhogen. Tot nu toe dacht vrijwel iedereen op Wall Street dat de Fed tot volgend jaar zou wachten.

Toch waren analisten en beleggers gisteren niet pessimistisch. Men houdt rekening met een renteverhoging en die kennis is nu ingecalculeerd in de markten. Sporen van hogere inflatie zijn echter nog niet zichtbaar en Greenspan had vanochtend geen nieuwe informatie voor de financiële markten.

“Het is de taak van de Fed om te letten op de geldhoeveelheid en op inflatie”, verklaarde Scott Black van beleggingsfonds Delphi Management. “De Fed heeft geen zeggenschap over het feit dat beleggers willen betalen voor aandelen die een koers/winstverhouding van 22 hebben.”

De Fed-voorzitter heeft eerder voor te hoge koersen gewaarschuwd. Afgelopen december sprak Greenspan van “irrationele uitbundigheid”, een uitspraak die de markten wereldwijd deed sidderen. Toen stond de Dow Jones omstreeks de 6.400 punten.