PRIJZEN

Nederland kent vier belangrijke onderscheidingen voor zowel beginnende als gevorderde mode-ontwerpers. Een overzicht:

Robijn Fashion Award Modeprijs voor jonge talentvolle ontwerpers. De prijs, die dient als stimulans voor een carrière in de modewereld, bestaat uit een kunstwerk van Borek Sipek en 15.000 gulden voor het maken van een eigen prêt-à-portercollectie. Wasmiddelenfabrikant Lever bv stelt de prijs beschikbaar. Dit jaar hebben tachtig jonge ontwerpers zich voor deelname ingeschreven. Ze maakten een collectie aan de hand van het thema 'de schoonheid van de kleur'. Negen deelnemers gaan door naar de finale die wordt gehouden op 30 oktober in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Frans Molenaar Prijs Couture wordt, als exclusieve vorm van ontwerpen, slechts door een enkele modestudent geambieerd - en dat moet veranderen, vindt couturier Frans Molenaar. Hij stelde twee jaar geleden een prijs in van 25.000 gulden voor getalenteerde eindexamenleerlingen van de Nederlandse mode-acadamies. Mode-docenten selecteren ieder jaar vier leerlingen. Een onafhankelijke jury kiest uiteindelijk zes finalisten. Prijsuitreiking: jaarlijks in het voorjaar.

Grand Seigneur Een van de twee grote Nederlandse oeuvreprijzen op modegebied, in 1984 ingesteld door de Vereniging Nederlandse Modebeurs Amsterdam. De prijs is bedoeld voor 'personen of organisaties die (...) tot de verbetering van het begrip voor en van mode en kleding hebben bijgedragen'. De prijs bestaat uit een sculptuur en een bedrag van 2.500 gulden. Zowel detaillisten, stilisten, ontwerpers, journalisten als politici kunnen meedingen naar de prijs. Hennes & Mauritz, Oililly, Avenue en AGU Sport behoorden tot de prijswinnaars.

Max Heijmans-ring De Nederlandse Vereniging van Modejournalisten, die 125 leden telt, kent eens in de twee jaar een speciale onderscheiding toe aan 'een man of vrouw van grote verdienste voor de mode in Nederland'. De winnaar krijgt de gouden Max Heymans-ring met een rood fluwelen speldenkussen. Na twee jaar moet de ring worden doorgegeven. Max Heymans was de eerste winnaar in 1982, zeven winnaars, onder wie Frank Govers en Edgar Vos, volgden. De Max Heijmans-ring is, net als de Grand Seigneur, een oeuvreprijs.