'Poolse Ruiter' toch van Rembrandt

ROTTERDAM, 9 OKT. Rembrandts schilderij De Poolse Ruiter (ca. 1655), waarvan de authenticiteit jarenlang is betwijfeld, zal toch als een echte Rembrandt in het vierde deel van A Corpus of Rembrandt Paintings worden opgenomen.

Dat heeft Michiel Franken, wetenschappelijk medewerker van het Rembrandt Research Project in Amsterdam vanmorgen bevestigd. Eerder werd het doek uit de Frick Collection, New York toegeschreven aan Willem Drost, een leerling van Rembrandt.

Prof. Ernst van de Wetering, die het Rembrandt Research Project leidt en ook als woordvoerder optreedt, heeft de nieuwe toeschrijving onlangs op een symposium in Melbourne bekend gemaakt. In dezelfde stad wordt nu een tentoonstelling van Rembrandt en diens leerlingen gepresenteerd.

Hoewel andere schilders en een restaurateur nogal wat penseelbijdragen aan De Poolse Ruiter hebben geleverd, duiden de vrijere manier van werken, die de oudere Rembrandt eigen was, en de royale, nog zichtbare onderschilderingen, volgens Van de Wetering, nu overtuigend op de signatuur van Rembrandt.