Politie rolt Arnhemse drugsbende op

ARNHEM, 9 OKT. Met de aanhouding van tien verdachten, onder wie drie Engelsen, heeft de regiopolitie in Arnhem een internationale drugsbende opgerold, die ten minste 250 kilo cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa heeft gesmokkeld. De drugs hebben volgens een woordvoerder van de politie een straatwaarde van twintig miljoen gulden.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door de regiopolitie Midden-Gelderland en een speciaal team van de marechaussee, werd twee jaar geleden gestart nadat er bij de politie een aantal tips en aanwijzingen binnenkwam. In de loop van het onderzoek onderschepte het politieteam, dat uit twintig man bestaat, verschillende ladingen cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Nederland, België en Engeland. De drugs werden aangevoerd per schip en vliegtuig. Onder andere in België werd door leden van het team grensoverschrijdende criminaliteit van de marechaussee een grote partij harddrugs ontdekt.

Op negentien plaatsen in Arnhem, Amsterdam, Koog aan de Zaan, Voorburg en Doetinchem zijn huiszoekingen verricht. Daarbij werden wapens en harddrugs aangetroffen, alsmede 400.000 gulden aan contant geld en een vals paspoort. Rechercheurs van het bureau financiële ondersteuning van de politie, het zogeheten kaalplukteam, stelt een financieel onderzoek in om te bezien of de drugswinsten teruggehaald kunnen worden.

De vier hoofdverdachten wonen in Arnhem en verrichtten hun werkzaamheden ook van daaruit. Eerder dit jaar bleek Arnhem al een belangrijk centrum voor de handel in heroïne en cocaïne. Met de aanhouding hoopt de politie een grote criminele organisatie in de Arnhemse drugshandel te hebben opgerold. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.