Philips verdient 800 mln

ROTTERDAM, 9 OKT. Philips incasseert opnieuw een boekwinst door de verkoop van een pakket aandelen in de Taiwanese chipfabrikant TSMC. Ditmaal houdt het elektronicaconcern ruim 800 miljoen gulden over aan de verkoop van 105 miljoen aandelen TSMC.

Philips' belang in TSMC loopt hierdoor terug van 31,13 tot 28,6 procent. Het financiële consortium dat de verkoop begeleidt heeft de mogelijkheid nog 15 miljoen extra aandelen TSMC te verkopen. In dat geval haalt Philips nog bijna 150 miljoen extra binnen en loopt het belang in de Taiwanese chipsfabrikant terug tot 28,2 procent.

Op termijn wil Philips 26 procent van TSMC behouden, maar wanneer het volgende pakket aandelen wordt verkocht, blijft nog onduidelijk.

Philips zegt de buitengewone bate van 800 miljoen, die in het vierde kwartaal van dit jaar wordt verwerkt, te gaan gebruiken voor het deels aflossen van schulden en voor algemene concerndoeleinden.

Chipproducent TSMC werd in 1987 door Philips samen met de Taiwanese overheid opgericht en is genoteerd aan de beurs van Taipei, de hoofdstad van Taiwan.

Het eerste pakket aandelen TSMC verkocht Philips in augustus dit jaar. Dat pakket bracht 550 miljoen op.