Personeel havenpool overlegt na ontslag

AMSTERDAM, 9 OKT. De 315 werknemers van de havenpool van Amsterdam hebben allemaal ontslag aangezegd gekregen. Dat heeft curator J. van Apeldoorn van de failliete Arbeidspool Amsterdam hun gisteravond op een hectische bijeenkomst in de Amsterdamse haven meegedeeld.

Honderd havenpoolmedewerkers zijn vanmorgen in groepjes de haven van Amsterdam ingetrokken om de vaste werknemers van bedrijven over te halen mee te doen aan wilde acties. Dit lukte niet, het werk in de haven vond gewoon doorgang. Dertig werknemers van de havenpool werden vanochtend nog ingehuurd door de havenbedrijven. Ook zij zijn aan het werk gegaan.

Voor de Arbeidspool Amsterdam - ingesteld voor havenbedrijven om op piektijden extra personeel in te huren - is door het toenemend vervoer van cacao in containers steeds minder werk. Vijf weken geleden moest daarom faillissement worden aangevraagd. Curator Van Apeldoorn heeft sindsdien naar mogelijkheden gezocht voor een doorstart. Met ondernemers die samenwerken met de Stichting Werk werd onderhandeld over een overname, maar deze week trokken zij zich terug. Van Apeldoorn riep de werknemers gisteren op voorlopig gewoon te blijven werken om een laatste reddingspoging niet te bemoeilijken.

De vervoersbond FNV overlegde sinds vanmorgen half tien met de werkgevers in de haven van Amsterdam om hen bij de redding te betrekken. Als deze onderhandelingen onvoldoende opleveren, zal de bond een ultimatum stellen waarna een staking kan worden uitgeroepen. Blokkades van onder meer havenbedrijven liggen dan in het verschiet, omdat de werknemers van de havenpool weinig andere drukmiddelen hebben.

Afgelopen vrijdag bereikten de werkgevers in de haven van Amsterdam en de vervoersbonden FNV en CNV nog een akkoord over het inhuren van werk. Al het uitzendwerk van de havenbedrijven zou via de havenpool gaan. De havenpoolwerknemers krijgen hetzelfde betaald als de vaste werknemers. In dit convenant is een voorschot genomen op een doorstart. De havenpool zal volgens het convenant worden opgesplitst in een pool van 150 werknemers die voor vier dagen werk krijgen tegen 80 procent van hun salaris. De anderen komen in de pool waarbij ze alleen aan de slag kunnen als er werk is.