Papon eist al na een nacht cel zijn vrijlating

BORDEAUX, 9 OKT. Maurice Papon heeft een tweede nacht doorgebracht in het Huis van Bewaring in Gradignan, bij Bordeaux. De Franse topambtenaar, die wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de deportatie van bijna 1.600 joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, eist onmiddellijke invrijheidstelling wegens ouderdom en hartproblemen.

Papon, die als secretaris-generaal van de prefectuur in de regio Bordeaux tussen 1942 en 1944 'joodse zaken' behandelde, staat sinds gisteren terecht voor het Hof van Assisen van de Gironde. Het Hof bestaat uit drie beroepsrechters en negen leken. De juryleden zijn gisteren door het lot aangewezen, vijf mannen en vier vrouwen. Geen van hen heeft de laatste wereldoorlog meegemaakt. Het proces duurt naar verwachting tot Kerstmis. Wettelijk ligt vast dat een verdachte voor de duur van dit soort strafprocessen gevangen zit.

Nadat advocaten en het openbaar ministerie gisteren drie uur de degens hadden gekruist over de vraag of er aanleiding was voor Papon een uitzondering te maken op die regel, stond de 87-jarige verdachte op en deed een fel beroep op de gelijkheid van eenieder voor de wet: zijn wankele staat van gezondheid zou maken dat twee à drie maanden cel tijdens het proces een onevenredig zware geestelijke en fysieke belasting zou zijn. Die noemde hij “onverdraaglijk”.

Vòòr hij tot dit verzoek om humane behandeling overging had Papon, die zichtbaar bleek en gespannen was, zich verontschuldigd voor het feit dat hij de door de rechtbank deze zomer opgelegde beperking van bewegingsvrijheid had overtreden. Terwijl hij had opgegeven dat hij bij zijn zoon in de Provence logeerde, was hij met zijn “zieke en invalide” vrouw naar Marbella in Spanje gereisd. “Maar ik was vast van plan op tijd naar Frankrijk terug te keren. Ik heb immers mijn hele leven ten dienste van de wet gesteld. Waarom zou ik daar op deze leeftijd van afwijken?”

De president van het Hof heeft inmiddels twee artsen, onder wie één cardioloog, aangewezen om vast te stellen of het gewenst is dat Papon de komende maanden in medisch beter uitgeruste omstandigheden doorbrengt. Drie medische attesten, meegebracht door de advocaat van de verdachte, spreken deze noodzaak uit. Arno Klarsfeld, advocaat van een groep nabestaanden van gedeporteerden, merkte op dat de mening van Papons eigen cardioloog opvallend ontbreekt. Vanmiddag zou de opinie van de twee gerechtelijke deskundigen worden bekendgemaakt. Papons advocaat, Jean-Marc Varaut, heeft de laatste dagen gedreigd dat zijn cliënt tijdens het proces zal zwijgen als hij in de cel moet blijven slapen. Gisteren voegde hij daar aan toe dat Papon het proces in dat geval waarschijnlijk niet zou overleven.