Nike

Foto: Nike (1994) is de hond met de meeste televisie-ervaring van Nederland. Elke dag is hij op tv. Dat komt, omdat hij nimmer van de zijde wijkt van zijn baasje Peter Jan Rens. Dus als die elke werkdag een late night show presenteert, gaat Nike mee naar de studio; de twee zijn overal samen.

“Toen ik hem voor het eerst zag, was ik meteen weg van hem”, zegt Peter Jan Rens. En Nike voelde dat net zo. “Zijn taak in het leven, is mij te volgen. Dat klinkt zwaar, maar dat vindt een hond nu eenmaal geweldig. Vooral een Duitse Herder geniet ervan opdrachten te krijgen. Dat zit in zijn aard. Dus laat ik hem bijvoorbeeld altijd mijn scripts halen. Daar loopt hij dan mee rond in zijn bek. Met mijn vrouw heeft hij een hele andere band. Bij haar is hij meer de macho. Hij beschermt haar, slooft zich voor haar uit. Soms loopt hij voor haar uit, net alsof hij wil zeggen; kom maar, ik weet de weg. “Nike is geweldig. Ik kan de meest ingewikkelde theorieën aan hem kwijt. Hij houdt vooral erg van de gedichten van Bart Chabot, omdat hij die klanken mooi vindt. Net zoals hij geniet van de woorden 'Dank Je Wel'. Je kunt zien dat hij gelukkig is. Omdat hij kwispelt, zijn huid hartstikke mooi glimt en hij heel vrolijk is.” Rens schaamt zich niet voor zijn gevoelens voor Nike. “Ik denk dat je van een hond een zachter mens wordt. Vooral door al dat geteut met zijn tweeën. Mensen met een huisdier hebben minder last van stress, die aaien meer, denk ik dan. Eigenlijk net zoals mensen met een goede relatie en leuke kinderen minder stress hebben.” (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)