MUSEA

Nederland kent, in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, geen echte modemusea. Wel zijn er enkele musea met kostuum- en textielcollecties. Een selectie:

Haags Gemeente- museum Herbergt een apart kostuummuseum. Het Gemeentemuseum wordt op dit moment ingrijpend gerestaureerd. Het gaat in oktober volgend jaar weer open. Dan zal ook de nieuwe Modegalerij te zien zijn, met 17 kabinetten en enkele vitrines. Daar zullen foto's, prenten en voorwerpen worden getoond die verband houden met het thema van tijdelijke tentoonstellingen. Voor het eind van de eeuw staan Frank Govers, Yoshiki Hishinuma en Jan Jansen op het programma. Met de uitbreiding hoopt het Haags Kostuummuseum het belangrijkste Nederlandse museum op modegebied te worden. Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag, (070) 338 11 11.

Historisch Museum Rotterdam Kreeg in 1992 meer dan achthonderd kostuums in permanente bruikleen van het opgeheven Nationaal Historisch Kostuummuseum in Utrecht. Daarmee groeide de bestaande kostuumcollectie uit tot een van de belangrijkste in Nederland. De collectie omvat zowel alledaagse kleding als 'topstukken'. Het museum heeft tevens een vitrine beschikbaar gesteld voor jonge talentvolle Rotterdamse ontwerpers. Korte Hoogstraat 21, 3011 GK Rotterdam, (010) 217 67 67.

Nederlands Textiel Museum Gehuisvest in een van de laatste textielfabrieken die Tilburg rijk is: de voormalige wollenstoffenfabriek Mommers & Co. In het museum wordt de geschiedenis van de textielindustrie in beeld gebracht. Op de tweede en derde verdieping zijn kunstwerken te zien waarin textiel is verwerkt. Verder veel batiks, gordijnstoffen, keukengoed en tapijten. Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg, (013) 536 74 75.

Stedelijk Modemuseum Hasselt Ondergebracht in een sfeervol zeventiende-eeuws Belgisch klooster. Telt ruim drieduizend kledingstukken en accessoires. Het museum biedt een overzicht van de geschiedenis van de kleding van de achttiende tot de twintigste eeuw aan de hand van kostuums, accessoires, mode-illustraties en foto's. Maar ook hedendaagse stilisten, modefotografen en juweelontwerpers kunnen er hun werk exposeren. De uitgebreide modebibliotheek kan op afspraak worden bezocht. Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt (België), (0032) 11 23 96 21.