Moszkowicz wil zestigtal getuigen horen; felle uithalen De Freitas; Dossiers-Bouterse niet openbaar

LEONSBERG, 9 OKT. De van drugshandel op grote schaal verdachte Surinaamse ex-legerleider D. Bouterse gaat vooralsnog niet over tot volledige openbaarmaking van de veertig dossiers die het Nederlandse openbaar ministerie over hem heeft samengesteld.

Op een persconferentie in zijn woonplaats Leonsberg nabij Paramaribo kwam Bouterse gisteren terug op een eerdere belofte nu een expositie van de processen-verbaal te zullen maken, omdat “de dossiers nog niet volledig zijn”. Volgens bronnen bij het Haagse openbaar ministerie heeft Bouterse overigens wel alle stukken ontvangen.

De voormalige Surinaamse legerleider en huidige adviseur van staat lijkt hiermee gehoor te hebben gegeven aan het advies van zijn Nederlandse advocaat A. Moszkowicz, die afgelopen maandag liet weten niets te voelen voor openbaarheid omdat er “ook harde stukken” tussen zitten.

De persconferentie bestond voornamelijk uit een betoog van de Surinaamse juridisch adviseur van Bouterse, R. de Freitas, die vijfenveertig minuten lang een ongemeen felle uithaal deed naar Nederland. De Freitas zei dat Nederland dient te worden verstaan als “politiek-Den Haag dat Bouterse criminaliseert. Bouterse heeft niets tegen het Nederlandse volk, hij omarmt de Nederlandse bevolking”.

De Freitas zei dat het zogeheten Copa-team ('Colombia-Paramaribo', het speciale politieteam dat de Surinaamse drugshandel heeft onderzocht) in zijn onderzoek gebruik heeft gemaakt van alle mogelijke Nederlandse en Surinaamse infiltranten om informatie te vergaren. Alle geledingen en instituties van de Surinaamse samenleving zijn doordrongen van dergelijke infiltranten: van de belastingdienst tot het ministerie van Defensie. “Er is op grote schaal spionage gepleegd”, aldus De Freitas.

De Surinaamse juridische adviseur opende een frontale aanval op de Haagse advocaat G. Spong, die eerder heeft laten weten een verzoek van Bouterse te hebben geweigerd om zijn advocaat te worden. Spong acht Bouterse verantwoordelijk voor de vijftien moorden die in december 1982 zijn gepleegd in Suriname.

Spong, die eerder door Bouterse “genetisch defect” is genoemd, heeft volgens De Freitas “een voorhoederol gespeeld in het Copa-team. Hij belt wekelijks met de Haagse officier van justitie en heeft de codenaam 'Champagne'.” De Freitas zei deze informatie te putten uit “een analyse” van de dossiers en uit verklaringen die voormalige Copa-agenten bij hem zouden hebben afgelegd.

Advocaat Spong noemde vanmorgen de beschuldiging “volstrekt onjuist en misplaatst”. Hij zegt “geen enkel contact” met het Copa-team te hebben anders dan in zijn hoedanigheid als raadsman van een viertal verdachten wier zaken voortkomen uit recherchewerk van dit team. Spong zegt ook dat De Freitas de beschuldiging “uit zijn duim heeft gezogen”.

In Paramaribo zei De Freitas gisteren dat BVD-agenten in Suriname hebben geopereerd om bij het Copa-onderzoek te assisteren. De BVD heeft volgens hem geholpen hele Surinaamse dorpen uit te roeien. Ook de directeur van een radiostation in Suriname zou door de Nederlandse politie als criminele infiltrant zijn ingezet. “Hij wordt betaald met winsten die de politie maakt met het doorlaten van drugs.” De Freitas wilde de naam niet noemen van de radiodirecteur, maar algemeen wordt hier aangenomen dat hij doelt op John Kamperveen, de baas van de kritische radiozender ABC. De Freitas bevestigde dat de Surinaamse staat alle kosten van de verdediging van Bouterse betaalt. “Want de nationale volksleider wordt geïsoleerd en dus de staat Suriname.”

Bouterse en Moszkowicz hoorden de tirade van De Freitas geamuseerd aan. Advocaat Moszkowicz werd door De Freitas 'Julius Caesar' genoemd. “Kijk maar naar zijn kop. Hij lijkt wel de reïncarnatie van Caesar.” Bouterse zelf gaf niet of nauwelijks antwoord op vragen. De enkele Surinaamse journalist die het waagde een kritische vraag te stellen, werd door Bouterse vijandig bejegend, waarbij Moszkowicz assisteerde. De Amsterdamse advocaat nuanceerde wel de beschuldiging dat de strafzaak tegen Bouterse een politiek proces is. “Ik heb vertrouwen in de Nederlandse rechters dat er een eerlijk proces komt.”

Moszkowicz toonde zich na afloop van de persconferentie niet gelukkig met de verwijten aan zijn collega Spong. Moszkowicz vroeg de verslaggever van het ANP de mededelingen over Spong niet in de berichtgeving op te nemen. De Amsterdamse advocaat Moszkowicz kondigde bovendien aan dat hij de rechter-commissaris zal vragen een zestigtal getuigen te horen, voordat het gerechtelijk vooronderzoek wordt gesloten.