Ministers oneens over flexibele banen

DEN HAAG, 9 OKT. De ministers Wijers (Economische Zaken) en Melkert (Sociale Zaken) zijn het oneens over de flexibele arbeidscontracten die Philips met zijn werknemers wil afsluiten. De bewindslieden spraken gisteren op een congres over employability (inzetbaarheid).

Wijers meent dat Philips zich met zijn plannen gedraagt zoals van een modern bedrijf verwacht mag worden. Wijers: “Ik denk dat via contracten een vorm van zekerheid afdwingen niet meer bestaat in de wereld.”

Melkert huldigt een tegenovergestelde opvatting: “Ik vind het niet goed.” Hij meent dat met een vast contract een werknemer juist zekerheid wordt geboden. Volgens Melkert bevestigt het vaste contract wederzijdse verplichtingen tussen werkgevers en werknemers. De eerste investeert in de laatste en de werknemer is in ruil daarvoor gemotiveerd om “bij te dragen aan de prestatie van de onderneming en hart voor de zaak te hebben”.

Premier Kok, gisteren aanwezig bij het congres in Scheveningen, lijkt met zijn opvatting over Philips tussen die van Wijers en Melkert in te staan: “Veranderingen in de samenleving vergen inderdaad een zekere flexibiliteit, maar dat mag zich niet vertalen in het afbouwen van rechten van werknemers.”