Kunstvoorwerpen blijken niet gestolen

Het dertigtal waardevolle Afrikaanse etnologische kunstvoorwerpen (beelden, sieraden, maskers) dat de Nederlandse douane afgelopen voorjaar in beslag heeft genomen, is niet gestolen uit musea in de Democratische Republiek Congo, het voormalige Zaïre. Er zijn in Nederland geen strafbare feiten gepleegd rond het transport van deze voorwerpen.

De voorwerpen zullen daarom worden doorgestuurd naar de geadresseerde, een kunsthandelaar in Amsterdam. Dit heeft de Bredase officier van justitie mr. J.A.A. Bijvoet desgevraagd meegedeeld. Bijvoet had de leiding over het strafrechtelijk onderzoek naar de herkomst van de voorwerpen. Dat onderzoek is gisteren afgerond. De Internationale raad voor musea in Parijs heeft de oorsprong van de voorwerpen onderzocht en laten weten dat ze niet aan enig museum in Congo toebehoren. Justitie en de internationale museumwereld gingen er aanvankelijk van uit dat de voorwerpen uit musea waren gestolen. Omdat er op de verpakking 'machine-onderdelen stond' hing er volgens officier Bijvoet “wel een geurtje om het transport”. Er zijn volgens het OM geen strafbare feiten gepleegd. De regering van Congo heeft Nederland verzocht om teruggave van de kunstvoorwerpen. Nu is vast komen te staan dat de voorwerpen niet zijn geroofd, ziet Bijvoet echter geen reden ze naar Congo terug te sturen.