Jury: Chrysler moet half miljard betalen

DETROIT, 9 OKT. Een jury in de Amerikaanse staat South Carolina heeft gisteren bepaald dat autofabrikant Chrysler een recordbedrag van 262,5 miljoen dollar (ruim een half miljard gulden) schadevergoeding moet betalen aan de ouders van een zesjarige jongen die om het leven kwam bij een ongeluk met een minivan. Chrysler gaat in beroep tegen de door een woordvoerder als “buitensporig” bestempelde schadevergoeding.

De jury in de districtsrechtbank in Charleston kende 12,5 miljoen dollar toe als daadwerkelijke schadevergoeding en nog eens 250 miljoen dollar als smartengeld aan de ouders van Sergio Jimenez II. Het bedrag is aanzienlijk hoger dan de 150 miljoen dollar waartoe General Motors vorig jaar door een jury werd veroordeeld wegens een fout in het deurslot van de Chrevrolet S-10 Blazer. Ook GM ging tegen de uitspraak in beroep.

Sergio Jimenez II kwam om het leven door een schedelbreuk, nadat hij in april 1994 bij een ongeluk uit de Dodge Caravan was geslingerd, omdat het slot van de achterdeur niet goed functioneerde. De jury in Charleston achtte Chysler nalatig bij het ontwerpen en het testen van de minivan. Volgens de woordvoerder heeft de rechter in de zaak ten onrechte niet mee gewogen dat het slachtoffer geen veiligheidsgordel droeg.

Het ongeluk gebeurde voordat Chrysler aankondigde alle sloten in de achterdeuren van tussen 1984 en 1995 gebouwde minivans te vervangen. (Reuter)