Italiaan Dario Fo krijgt Nobelprijs

AMSTERDAM, 9 OKT. De Italiaanse toneelschrijver Dario Fo heeft de 90ste Nobelprijs voor literatuur gewonnen. Dit heeft de Zweedse Academie van Wetenschappen vanmiddag op een persconferentie bekendgemaakt.

De toekenning van de grootste literaire prijs (7,5 miljoen kronen, circa 2 miljoen gulden) aan de 71-jarige geëngageerde toneelmaker geldt als een verrassing. Anders dan Nobelprijswinnaars als Samuel Beckett (1969) en Jaroslav Seifert (1984) heeft Fo alleen toneelstukken geschreven. Zijn wereldroem berust vooral op zijn revolutionaire, door de Commedia dell'Arte geïnspireerde ensceneringen.

Dario Fo, die in 1926 werd geboren in het Noorditaliaanse dorp San Giano, is waarschijnlijk de meest gespeelde toneelschrijver ter wereld.

Hij schreef meer dan zeventig toneelstukken, waarvan Mistero Buffo (1969, in de jaren zeventig met veel succes gespeeld door De Internationale Nieuwe Scène) het bekendste is. In de afgelopen jaren deed hij twee keer een regie voor De Nederlandse Opera.

De bekroning van Dario Fo is het slotstuk van verhitte discussies binnen het tot twaalf leden uitgedunde comité dat voor de toekenning van de Nobelprijs voor literatuur zorg draagt.

Volgens bronnen rondom de Zweedse Academie waren de stemmen in het comité tot op het laatste moment verdeeld tussen Dario Fo en de Portugese romancier José Saramago. In een eerder stadium waren belangrijke andere kandidaten als António Lobo Antunes (Portugal), Bei Dao (China), Jaan Kross (Estland) en Hugo Claus (België) afgevallen.