In gemeenteraad; Meerderheid voor moslims in Srebrenica

SARAJEVO, 9 OKT. In Srebrenica wonen geen moslims meer - maar bij de recente Bosnische gemeenteraadsverkiezingen hebben de moslims wel de meerderheid in de raad van Srebrenica gewonnen.

Volgens de gisteren bekendgemaakte uitslag van de verkiezingen van 13 en 14 september heeft een coalitie van verschillende moslim-partijen 24 van de 45 zetels in de gemeenteraad van Srebrenica veroverd. Eén zetel kwam terecht bij een onafhankelijke moslim-kandidaat. De resterende twintig zetels zijn voor kandidaten van diverse Servische partijen.

In juli 1995 veroverden de Bosnische Serviërs de enclave Srebrenica en verdreven alle moslims; duizenden van hen werden vermoord. In de periode daarna werd de stad bevolkt met oorspronkelijk Servische inwoners en met Serviërs die uit andere delen van Bosnië - vooral de voorsteden van Sarajevo - waren gevlucht of verdreven.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen hadden vluchtelingen het recht hun stem uit te brengen voor de raad van de gemeente waar ze oorspronkelijk woonden. Aldus hebben talrijke verdreven moslims gestemd op kandidaten voor de raad van Srebrenica.

Ook in veel andere gemeenten zijn door de verkiezingen raden samengesteld die eerder de vooroorlogse verhoudingen weergeven dan de huidige. In Bosanski Petrovac bijvoorbeeld, in het noordwesten van Bosnië, waar de bevolking vroeger voor 74 procent uit Serviërs bestond, wonen nu vrijwel alleen moslims en Kroaten. In de nieuwgekozen gemeenteraad echter hebben de Serviërs dertien van de 25 zetels. De stad Kotor Varoš is net als Srebrenica in handen van de Serviërs; daar zijn dertien van de 35 raadsleden moslims. (Reuter)