Fractie schrikt van kritiek; De Milliano zal zwijgen over koers CDA

DEN HAAG, 9 OKT. Jacques de Milliano, nummer acht op de kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede-Kamerverkiezingen, zal “nu en in de toekomst” geen uitlatingen meer doen over “discussies met en in de fractie” van zijn partij.

Dat is de uitkomst van een overleg tussen De Milliano en fractieleider De Hoop Scheffer naar aanleiding van een vraaggesprek afgelopen zaterdag in deze krant. Daarin maakte de ex-voorzitter van Artsen zonder Grenzen duidelijk dat hij het op tal van punten niet eens is met fractieleider De Hoop Scheffer en prominente fractiewoordvoerders als M. Verhagen (Asielbeleid). Hij vindt met name het 'sociale gezicht' in de partij gebrekkig en wil daarover een interne discussie op gang brengen. Zo vond hij dat de politiek te weinig heeft gedaan om de Turkse kleermaker Gümüs in Nederland te houden.

Dinsdagmorgen was tijdens de fractievergadering van het CDA kritiek geuit op de uitspraken van De Milliano en op die van twee andere nieuwe kandidaat-Kamerleden, Gerda Verburg en Hans van den Akker, respectievelijk nummer 4 en 5 op de kandidatenlijst, zaterdag in een vraaggesprek met het dagblad Trouw. Ook Verburg en Van den Akker toonden zich daarin voorstander van een meer sociale koers van het CDA.

In een gesprek na de fractievergadering besloten De Milliano en De Hoop Scheffer tot een publiciteitsstop betreffende interne meningsverschillen. De Milliano zegt de gemaakte afspraken geen 'spreekverbod' te willen noemen. “Ik heb na een harmonieuze gedachtenwisseling in vrijheid besloten om mij voorlopig niet meer uit te spreken over verschillen van inzicht”, zegt hij. Hij geeft toe dat die opstelling de wens is van de fractieleiding. “Maar ik kan mij goed vinden in deze benadering, en ik wil dit telefonisch interview dus zo kort mogelijk houden.”

De uitspraken van De Milliano en Verburg en Van den Akker liggen gevoelig in de partij omdat zij tot de nieuwkomers behoren voor wie oudere CDA-Kamerleden hebben moeten wijken. Ook raken zij aan de verdeeldheid van de partij in een linker- en een rechtervleugel. Andere fractieleden willen niet reageren op de controverse. De woordvoerder van fractieleider De Hoop Scheffer zegt dat dit niet de conclusie rechtvaardigt dat hen een 'spreekverbod' is opgelegd. “Als zij vinden dat het niet verstandig is om in deze zaak de publiciteit te zoeken, is dat nog geen spreekverbod”, aldus de woordvoerder.

De fractiewoordvoerder voor asielbeleid, M. Verhagen, die in de zaak-Gümüs op het standpunt stond dat de kleermaker terug moest naar Turkije omdat de regels dit voorschrijven, zei vanochtend dat De Milliano hem na de publicatie van het interview heeft opgebeld. Op de inhoud van dat gesprek wil hij niet ingaan. De Milliano wil “bevestigen noch ontkennen” dat hij excuses aan Verhagen zou hebben aangeboden over zijn openlijke kritiek op diens standpunt. Verhagen zei er “alle vertrouwen” in te hebben dat de nieuwe fractie erin zal slagen om over kwesties zoals die van Gümüs op één lijn te komen. Van De Milliano zijn voorlopig in elk geval geen controversiële uitspraken meer te verwachten, zegt hij zelf. “Ik ga vooralsnog nergens meer inhoudelijk op in.”