Ford verkoopt financiële dochter

DEARBORN, 9 OKT. Het Amerikaanse autoconcern Ford stoot zijn financiële dochteronderneming Associates First Capital Corporation af. De aandelen, die een waarde hebben van ongeveer 18 miljard dollar (36 miljard gulden), komen in handen van de aandeelhouders van Ford. Ford heeft tot de stap besloten om zich volledig te kunnen concentreren op de autosector.

Het concern bracht vorig jaar mei al 19,8 procent van de aandelen Associates First Capital naar de beurs. De resterende 80,2 procent gaat naar de eigen aandeelhouders in een verhouding van een aandeel Associates voor vier aandelen Ford. Voorwaarde is wel dat de transactie belastingvrij is. Het kan enkele maanden duren voor de Amerikaanse fiscus daarover een besluit neemt. Associates First Capital houdt zich bezig met tal van financiële activiteiten, waaronder leasing en kredietverlening aan consumenten en bedrijven. De onderneming heeft over de hele wereld 2200 vestigingen. (AP)