Film 'Karakter' is nu definitief Oscar-kandidaat

AMSTERDAM, 9 OKT. De film Karakter van regisseur Mike van Diem en producent Laurens Geels zal door Nederland worden ingezonden als kandidaat voor de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. Dit heeft de promotie-organisatie Holland Film gisteren meegedeeld. De reglementen van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences vereisen dat de inzending tot stand komt op voordracht van vertegenwoordigers van de nationale organisaties van filmmakers.

Een door Holland Film samengestelde commissie, bestaande uit acht door brancheorganisaties aangewezen personen en drie onafhankelijke adviseurs, had eerder deze week de film All Stars van regisseur Jean van de Velde en producent Rolf Koot als inzending voorgedragen. Nadat de producent van die film te kennen had gegeven niet voor de eer in aanmerking te willen komen, omdat naar zijn mening Karakter over betere papieren in Hollywood beschikt, hebben de commissieleden opnieuw gestemd en in meerderheid de film van Geels en Van Diem alsnog aangewezen. Minstens een lid van de commissie (Dick Rijneke namens de Vereniging van Nederlandse speelfilmproducenten) liet weten geen deel meer uit te willen maken van de commissie, omdat de gang van zaken hem deed denken aan 'een bananenrepubliek'. Zijn ontstemming werd gewekt door de druk die Holland Film op de commissieleden uitoefende om snel en zonder nieuwe vergadering tot een beslissing te komen en door het feit dat Geels ook coproducent van All Stars bleek te zijn.

In de aanvankelijke discussie werd, volgens Rijneke, met name door Frans Afman, voorzitter van de stichting Nederlands Film Festival en financieel adviseur van onafhankelijke Hollywoodproducenten, aangevoerd dat Karakter te deprimerend zou zijn voor een Amerikaans publiek, in tegenstelling tot de 'upper' All Stars. De keuze in eerste instantie voor All Stars zou ook met een grotere meerderheid (zeven tegen vier stemmen) genomen zijn dan aanvankelijk gemeld werd. Claudia Landsberger van Holland Film betreurt vooral de beslissing van de producent van All Stars om met zijn weigering de publiciteit te zoeken: “Op die manier zou wel eens in Amerika de indruk kunnen ontstaan dat Karakter een tweede keuze is, en daarmee zijn de kansen van de film niet gediend”. De Oscarnominaties worden bekend gemaakt in februari, de toekenning vindt plaats in april.